Kaniner er ikke den nemme løsning

Dyrevelfærd Dyrenes Beskyttelse anbefaler i en ny kampagne at sætte sig godt ind i kaniners behov, inden man anskaffer et eller flere af de langørede dyr. En misforståelse af kaniners behov får nemlig mange mennesker til at opgive deres kaniner.

217A7951 © Dyrenes Beskyttelse
Kort nyt

I de seneste år er der kommet mere fokus på kaniners velfærd - og det har skabt opmærksomhed på, at den kanin, man måske har siddende i et lille bur bagerst i haven, ikke har det så godt, som man troede – og det er heller ikke så sjovt, som man troede. Det kan man mærke på Dyrenes Beskyttelses internater, som hvert år slår rekord i antal formidlede kaniner.

Der er desværre stadigvæk mange mennesker, som ikke ved, hvad det kræver at have kaniner, og derfor får anskaffet en kanin på baggrund af de forkerte forudsætninger.

Kaniner er ikke børnedyr

Et nyt studie fra Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd viser, at cirka 3 % af danske familier har kaniner, hvilket svarer til 86.000 familier. Ud af disse er 61 % af de danske familiekaniner anskaffet med henblik på at være et børnedyr.

Kaniner er ikke et let dyr at holde, hvilket der desværre er mange, der tror. Dyrenes Beskyttelse oplever, at kaninen står lige for, når ungerne plager om et kæledyr. Hunde er for svære, og vi gider ikke kattebakken. På en »besværlighedstrappe« er kaniner derfor et nemt valg. Folk vurderer, at de er lettere end hund og kat og sjovere end marsvin, og derfor anskaffer mange børnefamilier sig kaniner.

Det kræver dog meget viden at holde kaniner, hvis det skal gøres ordentligt. Kaniner har brug for plads og opmærksomhed. Og korrekt foder og masser af aktivering er essentielt for deres velfærd.

Kaniner hører ikke til i et bur

Tal fra studiet viser ligeledes, at cirka 70 % af kaniner holdes i bur enten helt eller delvist. Mange af disse kaniner vil ikke have mulighed for at få stillet deres behov for fysisk aktivitet og stimulering.
Dyrenes Beskyttelse arbejder på at ændre på disse tal og gennem oplysning og vejledning at hjælpe folk til at give deres kaniner bedre forhold. Opfattelsen af kaniner som et let børnedyr kommer desværre hverken dyrene eller familierne til gode, og derfor stiller vores internater også høje krav til de familier, der adopterer kaniner.

Igennem Dyrenes Beskyttelses kampagne fokuserer vi på at fortælle nuværende og kommende kaninejere, at kaniner ikke hører til i et bur. Budskabet er, at kaniner ikke er den nemme løsning, da den har en masse behov, som skal opfyldes for at kunne leve det gode kaninliv.

Regelmæssige dyrlægebesøg

Det har desuden været vigtigt at udbrede budskabet om, at kaninen som byttedyr har et helt særligt behov for regelmæssige dyrlægebesøg. Som byttedyr vil kaniner nemlig skjule alle tegn på svaghed, derfor er det ikke nemt at se, hvis kaninen lider eller plages af sygdom. Det er derfor nødvendigt at holde øje med små adfærdsændringer som fx ændringer i aktivitetsniveau, renlighed, spisevaner, bevægelsesmønstre eller afføring.

Vores opfordring er, at hvis man opdager ændringer, skal man reagere ved tage sin kanin til dyrlæge. Ved at tage kaninen med til dyrlæge mindst en gang om året, vil man også kunne tage alvorlige sygdomme i opløbet.

Hvis en kanin passes korrekt, kan den blive op til 15 år. Derfor: Kaniner er fantastiske dyr, som giver meget glæde i familien, hvis man sætter sig ind i deres behov og sørger for at opfylde dem.