Hvordan faciliterer du de bedste onlinemøder?

Arbejdsplads Har du også været nødsaget til at konvertere dine møder til online møder i denne tid? Det kan være udfordrende, fordi du ikke på samme måde fornemmer deltagernes tilstedeværelse og reaktioner – og hvor skarpt står du selv som aktør i det digitale univers?

Kort nyt

Med en bemærkelsesværdig præcis timing er der netop udkommet en håndbog med titlen »Facilitering af onlinemøder«. Der er god hjælp at hente i bogen, og dens mange do’s and dont’s er brugbare redskaber. Bogens forfattere Mette Ullersted og Katrine Kent påpeger, at virtuelle møder ikke er som fysiske møder.

Det er ikke dig, der er noget galt med, hvis du er træt og udkørt, efter du har faciliteret et 2 timers videomøde. Det virtuelle møde ER mere anstrengende for din hjerne og din underbevidsthed. Selv når teknikken spiller, og både lyd og billede går klart igennem.

Du mangler simpelthen de ubevidste følelsesmæssige signaler, som du til fysiske møder let og ubesværet opfanger og på et splitsekund reagerer på. Når du faciliterer et videomøde, scanner din hjerne desperat efter feedback på det, du siger og gør. Du leder helt ubevidst efter tegn på, hvad der sker i det sociale rum på mødet – tegn, som ikke findes på samme måde i det virtuelle rum.

Sådan opnår du feedback på virtuelle møder

Ifølge »Facilitering af onlinemøder« er der en række ting, du kan gøre for at sikre dig feedback på de virtuelle møder. Det første, der kan hjælpe dig, er at acceptere, at virtuelle møder fungerer anderledes. Du har fortsat brug for dine sociale kompetencer, men du skal lære at bruge dem i en anden kontekst. Og så har håndbogens forfattere bl.a. disse gode råd:

  • Du skal overkommunikere! Men råb ikke – selvom det er fristende
  • Du skal spørge konkret og præcist efter feedback fra deltagerne – men stil ikke åbne spørgsmål
  • Bed ofte om en kort og konkret status fra deltagerne – men tro ikke, at »ordet er frit« afspejler deltagernes engagement
  • Planlæg pauser. Tag aldrig to timer i plenum med snak, snak og snak.

Der er to spørgsmål, som du aldrig skal stille under et onlinemøde: »Er der nogen der har flere kommentarer?« og »Hvad tænker I?«. De kan være meget vanskelige at svare på til det virtuelle møde (og såmænd også til det fysiske møde), fordi deltagerne bruger tid og energi på at overveje, om deres kommentar nu er relevant. Og kan de sige det, de tænker, højt? Denne overvejelse skyldes, at de ikke kan læse din og de andre deltageres intention og kropssprog.

Forlaget Playmakers håndbog »Facilitering af onlinemøder« med undertitlen »Sådan får du engagement og ejerskab gennem skærmen« er skrevet af Mette Ullersted og Katrine Kent. Bogen er på 107 sider og kan fås som paperback eller e-bog.