Holland udfaser al minkavl før tid på grund af COVID-19

Corona Alle minkbesætninger i Holland skal lukkes permanent inden marts 2021.

Mink16 © Pia Rindom
Kort nyt

Den hollandske regering har besluttet, at alle landets minkbesætninger skal lukkes permanent inden marts 2021. Dermed fremskynder den hollandske regering en beslutning om stop for minkavl, der blev indført i 2015 og oprindelig sat med en frist for fuldstændig udfasning inden 2024. Det skriver den hollandske nyhedstjeneste NOS.

Det anslås at, at der siden april i år er aflivet to millioner mink efter fund af COVID-19 i 41 hollandske minkbesætninger. Beslutningen om nu at lukke helt ned for minkavlen i Holland sker ifølge NOS for at forhindre langvarige COVID-19-virusreservoirer i de berørte besætninger, hvilket udgør en risiko for smitte til mennesker.

Beslutningen gennemtvinger ikke, at mink på de 120 resterende minkbesætninger i Holland skal slagtes forebyggende, medmindre der opstår nye COVID-19-udbrud. Mink på ikke-berørte farme vil blive slagtet for deres skind i november i år, og herefter skal bedrifterne lukke ned. Den hollandske regering har afsat 180 millioner euro til at kompensere de berørte minkfarmere.

Holland er verdens fjerdestørste producent af mink.

COVID-19-fund i fire danske minkbesætninger

Ligesom i Holland er der også COVID-19-fund i danske minkfarme. Det første fund blev gjort i juni måned, og siden er der konstateret smitte i fire andre besætninger.   

I juli måned iværksatte den danske regering en overvågning, som indebærer, at alle danske minkfarmere skal indsende døde mink til COVID-19-test. Det er også et lovkrav, at alle, der færdes i minkbesætninger, bruger værnemidler og udarbejder en detaljeret plan for smittebeskyttelse.

Med overvågningsstrategien og de skærpede restriktioner for smittede minkfarme finder regeringen det forsvarligt at lade smittede besætninger leve, da risikoen for smittespredning er minimal. Det oplyser Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Ifølge Kopenhagenfur.com har Danmark har siden 2005 været verdens største producent af minkskind. Der er cirka 1.250 minkbesætninger i Danmark, som producerer omkring 12-13 mio. minkskind om året.

 

Opdateret 2. september 2020 med smitte i fem danske minkbesætninger.