Annonce Banner Banner Banner

Ny indsigt og et sprog for bæredygtighed

Efteruddannelse Kvægfagdyrlæge Jørgen Kragsig Olesen har netop gennemført et kursus, der sætter bæredygtighed for dyrlæger i et internationalt perspektiv og giver indsigt i, hvordan dyrlægefagligheden kan bruges i den grønne dagsorden. Han mener, at han som dyrlæge skal udvikle sin grønne forståelse, fordi landbrugets strukturudvikling, ny grøn politik og virksomheders krav sætter spørgsmålstegn ved den klassiske dyrlæges position i en ny verden. Derfor bør den enkelte dyrlæge fremtidssikre sine egenskaber.

Interview

Krasig (1)

Jørgen Kragsig Olesen mangler at aflevere den sidste rapport på kurset, før han får det endelige certifikat. 

Bæredygtighed og den grønne dagsorden fylder mere og mere i samfundet. Med en nært forestående CO2-afgift på landbruget, nye ESG-krav og klimaincitamentsmodeller i større virksomheder og kreditinstitutioner skal en moderne dyrlæge ligeledes kunne forstå, rådgive og navigere i internationale forståelser af bæredygtighed. Det mener i hvert fald kvægfagdyrlæge Jørgen Kragsig Olesen fra Kvægdyrlægerne Midt.

- Jeg skal have et andet ordforråd end bare mit eget – og jeg skal forstå, hvordan dyrlægernes sprog på området taler ind i måden, andre taler om det. De store internationale virksomheder taler om tingene på én måde. Landmanden taler om tingene på en anden måde, og politikerne på en tredje. Jeg vil bidrage med min viden i alle arenaer. Skal jeg det, skal jeg også vide noget om de arenaer ved blandt andet at forstå det, som jeg arbejder med i et globalt perspektiv.

Faglighed i nyt lys

Jørgen har arbejdet som dyrlæge siden 1992 og oplever professionelt såvel som på nærmeste hold, at det kan være sværere at sætte ord på sin faglighed, når nye dagsordener vinder frem.

- Jeg oplevede med min egen datter på 20 år, at hun kom hjem fra en lang dannelsesrejse og nu ville leve vegetarisk. Hendes møde med andre kulturer, spændende mennesker og nye måder at gøre tingene på ændrede hendes perspektiv – og det respekterer jeg. Men med min faglighed skal jeg også kunne tale med hende i øjenhøjde, diskutere med udgangspunkt i min indsigt og mit syn på verden om, hvorfor jeg arbejder med dyr til mad, fortæller den midtjyske dyrlæge og fortsætter:

- Jeg er vokset op på en kvæggård, og det har ligget i mit DNA, at jeg skulle arbejde med dyr. Det var naturligt, at jeg blev dyrlæge, og jeg tror også, at det er naturligt, at vi skal have kvæg i fremtiden. Men derfor skal jeg også kunne forstå bæredygtighed i et internationalt perspektiv – for at fremtidssikre mit eget arbejde. Jeg kan ikke tage mit arbejde og mit fag for givet.

Det perspektiv har Jørgen Kragsig Olesen i efteråret 2023 blandt andet forsøgt at få indsigt i gennem kurset »A Veterinary Approach to Sustainable Food and Farming« gennem det internationale dyrlægenetværk Vetsalus.

Et kursus på 10 moduler, der kan gennemføres på mellem 50 og 100 timer gennem onlineundervisning, der giver en indføring i internationale modeller for bæredygtighed, og hvordan de influerer på arbejdet som dyrlæge.

Et meningsfyldt arbejde

Jørgen valgte at opkvalificere sin viden på bæredygtighed gennem kurset, fordi han kan se en samfundsudvikling, der kræver, at dyrlæger tager skeen i egen hånd – både politisk, men også når det kommer til at skabe mening i ens eget arbejdsliv.

Vi går ind i en tid med store forandringer i den animalske produktion – hvilket uden tvivl også vil påvirke mange dyrlægers arbejde.

- Vi går ind i en tid med store forandringer i den animalske produktion – hvilket uden tvivl også vil påvirke mange dyrlægers arbejde. Flere dyrlæger har holdninger til mange af de grønne dagsordener – men diskussionerne og holdningerne bliver meget i egne kredse. Fremtiden kræver dog, at vi taler på tværs af værdikæden og måske også med den brede befolkning. Også hvis vi for fremtiden vil have et meningsfuldt arbejde.

Han mener, at dyrlæger har en unik position som akademikere og praktikere. Den helhedsforståelse, der opnås i kombination, skal ikke kun sættes i spil på staldgangen, men også i nye roller.

- Skal store virksomheder eksempelvis til at kvalificere dyrevelfærden i deres animalske produkter, eller skal vi undervise i vores fag på gymnasier eller landbrugsskoler, skal vi have den bæredygtige vinkel med, mener den erfarne dyrlæge.

Jørgen mangler at aflevere den sidste rapport på kurset, før han får det endelige certifikat. Kurset tager udgangspunkt i konceptet One Health. Konceptet forener forståelsen af sunde dyr, sunde mennesker og et sundt miljø.