Annonce Banner Banner Banner

Tema: Efter- og videreuddannelse

Efter- og videreuddannelse er altid en god investering

Efteruddannelse Ifølge dyrlæge og prodekan på KU SCIENCE Erik Bisgaard Madsen skal man dygtiggøre sig gennem hele livet, og man bør være parat til at skifte karrierespor. Det har han selv gjort, og hans cv er længere end de flestes.

CR Bisgaard 01

»I mødet med andre virksomhedskulturer og fagligheder end min egen er jeg blevet udfordret og er kommet ud af min komfortzone«, fortæller Erik Bisgaard Madsen.

© Privat
Interview

Arbejdsmarkedet bliver mere og mere fleksibelt. Man arbejder mere i projekter og har flere ansættelser af kortere varighed. Man skal sælge sig selv og sin viden i langt højere grad i dag end tidligere, mener Erik Bisgaard Madsen.

- Det der med at have 40-års jubilæum bliver der ikke meget af i fremtiden. Det er ikke nogen selvfølge, at man har job resten af livet, hvis man ikke er bevidst om at være fagligt opdateret. Det er nødvendigt at efter- og videreuddanne sig for at være skarp. Selv få år efter, at man er færdig som kandidat, kan ens viden være forældet. Der er hård konkurrence med mange kandidater og behov for en øget specialisering. Kunderne og arbejdsgiverne skal kunne se, at man er dygtig inden for sit fagområde, siger han.

Erik Bisgaard Madsen ser et CV som en vare, kandidaten skal sælge, når han eller hun skal lede efter job.

- Man skal selvfølgelig vise, at man har fået erfaring og har præsteret nogle resultater i de jobs, man har haft. Men lige så vigtigt er det at vise, at man har tilegnet sig ny viden undervejs, så man er den skarpeste kniv i skuffen og kan bidrage med sin opdaterede viden. Når man søger job, er det en god investering. Man sender et signal om, at man er en god arbejdskraft.

Da Erik Bisgaard Madsen blev færdig som dyrlæge i 1980, sagde daværende rektor Folke Rasmussen til dimittenderne, at selv om de havde fået en uddannelse på højeste niveau, skulle de nye dyrlæger være opmærksomme på, at de skulle fortsætte med at dygtiggøre sig resten af livet.

- Dengang tænkte jeg: Slap nu af, vent lidt. Jeg var lige blevet kandidat og havde været til den sidste eksamen. Men Folke Rasmussen var fremsynet og sagde noget meget klogt til os unge mennesker. I dag kan jeg se, at viden indenfor de fleste områder udvikler sig så hurtigt, at man skal være indstillet på det, man kalder livslang uddannelse, hvis man vil følge med.

Udsyn og netværk

Erik Bisgaard Madsen har selv foretaget nogle store skift i karrieren. Han har været ansat og selvstændig og har haft jobs både i den private og i den offentlige sektor. Han har været praktiserende dyrlæge, ph.d.-studerende, direktør i Dyrlægedata, direktør på Axelborg, og nu arbejder han som prodekan på KU.

- Min karriere har ikke fulgt noget slavisk spor. Jeg har snarere været åben overfor at prøve nogle af de muligheder, der har budt sig. Jeg ville ikke sidde som pensionist og kigge tilbage på et arbejdsliv, hvor jeg ikke turdet prøve noget. Hvis der var en spændende mulighed, er jeg gået efter den.

Og de mange forskelligartede jobs har været givende både personligt og fagligt.

- Jeg har haft mange forskellige jobfunktioner og deltaget i uddannelsesforløb ud over det rent veterinærfaglige. I mødet med andre virksomhedskulturer og fagligheder end min egen er jeg blevet udfordret og er kommet ud af min komfortzone. Det sætter tanker i gang og giver et udsyn, jeg ellers ikke ville få.

Dertil kommer, at Erik Bisgaard Madsen har fået opbygget et omfattende netværk både nationalt og internationalt.

- Det er guld værd. Det beriger at have et netværk af personer, man nemt kan henvende sig til. Med dem tager det et sekund at skabe kontakt og tillid, selv om man ikke mødes hver dag.

Selvforståelsen kan blive udfordret

Erik Bisgaard Madsen opfordrer alle – og især de unge – til at turde at træde ud af komfortzonen med hensyn til karrierevalg.

- Skulle man havne et »forkert sted«, kan man skifte kurs. Der er masser af muligheder. Man bliver bare en erfaring rigere. Han understreger dog, at man skal være indstillet på, at ens selvforståelse kan blive udfordret, hvis man går i gang med en videreuddannelse.

- Jeg har selv skiftet fra at være specialist til at være generalist. Det var en stor omvæltning, hvor jeg følte mig i en form for vakuum. Da jeg forlod min specialistrolle, følte jeg, at jeg tabte noget af min faglige identitet. Jeg følte, jeg startede lidt forfra, inden jeg fik bygget en ny identitet op. Det var en hård periode, hvor det pludselig gik op for mig, at jeg ikke var så veterinærfagligt stærk længere. Jeg var vant til at være anerkendt for at vide noget på et specifikt område. Men når man har tilegnet sig ny viden, er det sjovt at stå op om morgenen til en arbejdsdag med spændende udfordringer. Og det er en stor tilfredsstillelse at være fagligt kompetent.