Ulovlig hvalpeimport har mange farlige konsekvenser

Hund De seneste år er kampen mod ulovlige hvalpefabrikker for alvor sat ind, og på baggrund af den indsats ses der færre af dem i Danmark. Desværre er der opstået en anden, og muligvis mere farlig tendens, hvor hvalpefabrikker i udlandet producerer hvalpe til danske hvalpekøbere, og hvalpene importeres illegalt til Danmark.

COLOURBOX16918311 © Colourbox
Klumme

I 2015 håndterede Dyrenes Beskyttelse Danmarks største dyreværnssag. 91 Cocker spaniels blev fjernet fra en gård på Sydsjælland. I 2016 havde Dyrenes Beskyttelse endnu en stor sag med 61 hunde i Randersområdet.

Disse to sager gjorde, at problemet med hvalpefabrikker fik stor mediebevågenhed i Danmark. Fødevarestyrelsen indførte derfor skærpet kontrol med hold af hunde, og via Veterinærrejseholdet blev der kørt kampagner for at komme problemet til livs.

Siden 2017 er henvendelser om dyreværnssager med flere end 10 hunde faldet ved Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, men det betyder desværre ikke, at vi er kommet problemet til livs. Tværtimod er det flyttet et andet, meget værre sted hen.

Hvalpefabrikkerne lever i udlandet

I Danmark har vi ikke nogen officielle tal på, hvor mange hvalpe der hvert år kommer ind i landet. I Dansk Hunderegister bliver der registreret ca. 60.000 nye hunde om året. Det er lovpligtigt at registrere hunde i Danmark, men hundenes oprindelse kan man ikke altid med sikkerhed sige noget om.   

I Frankrig er der derimod lavet et groft estimat fra myndighederne på, at der kommer omkring 50.000 illegale hvalpe ind i landet hvert år. Tallet er væsentligt mindre i Danmark, men der kommer stadig rigtig mange ulovlige hundehvalpe hertil.

Problemet ligger ikke i, at hvalpene kommer fra udlandet. Der er gode opdrættere i udlandet såvel som i Danmark. Problemet er måden, hvalpene »produceres« på, og hvilke forhold hundene lever under i deres hjemland. Her er der tale om mange hunde, der lever på meget lidt plads, og tæver, der bruges som rene fødemaskiner. 

Ekstra hormoner til fødemaskinerne

Det vi ved er, at der skal produceres så mange hvalpe som muligt for at imødegå den store efterspørgsel fra vesten. Derfor tages hvalpene ofte fra deres mor, før de er 8 uger, og før de overhovedet må eksporteres. På dette tidspunkt er de slet ikke i stand til at klare sig selv. Hvalpene har brug for deres mor for at lære fundamentale færdigheder til senere i livet og for at få den rette mentale stimulering.

Det ses også, at der bruges hormonpræparater for at øge hundenes produktivitet. Dette ved vi fra den tjekkiske organisation Society for the Protection of Abandoned Animals. For at hvalpefabrikkerne kan sælge så mange hvalpe som muligt, er det er vigtigt, at tæverne kan få to kuld hvalpe om året, og derfor gives der ekstra hormoner.

Det kan være svært at gennemskue, om hvalpene har de rigtige vacciner, inden de fragtes ud af landet i en alt for ung alder. Mange hvalpe smugles ind i Danmark, og mange af dem rejser med falske papirer. Netop dette faktum gør, at ulovligt importerede hunde er en stor risiko, både for de hunde, som vi allerede har i Danmark, men også mennesker. Hvalpene kommer herop uden kontrol, og der er derfor ikke nogen, der ved, om de medbringer sygdomme, som vi ikke har i Danmark.

En ting er den umådeligt dårlige dyrevelfærd, man som køber støtter, noget andet er den reelle sundhedsrisiko.

Mere på spil end sunde og glade hvalpe

Selvom hvalpenes ve og vel er meget bekymrende, så er der andre ting på spil, når der importeres hunde fra udlandet, hvor man ikke kender deres sygdomshistorik samt vacciner. I Frankrig måtte myndigheder aflive en hvalp med rabiesvirus i februar. Den var var kommet ulovligt fra Marokko. Der har ikke været et tilfælde af rabies siden 2015, hvor det også blev set ved en ulovligt importeret hvalp.

På verdensplan dør et menneske af rabies hvert 10 minut. Derfor er det også et spørgsmål om folkesundhed. I lande som Danmark, hvor der ikke er identificeret rabies, udgør en ulovligt importeret hvalp en potentiel risiko.

Det er vigtigt, at alle indser, hvor stor en risiko der er forbundet med at importere hvalpe ulovligt. En ting er den umådeligt dårlige dyrevelfærd, man som køber støtter, noget andet er den reelle sundhedsrisiko, som der er, ved at importere disse dyr. Her har både forbrugere, dyrlæger og forhandlerne et ansvar.

En god og sund hvalp skal man i nogle tilfælde vente længe på. Det er ikke noget, man bare kan anskaffe sig fra den ene dag til den anden.

Gennem Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtager vi mange opkald og tips, som potentielt kan have relation til ulovlig hvalpeimport. For at kunne bidrage til at klarlægge problemet i Danmark har Dyrenes Beskyttelse ansat en efterforsker, som udelukkende sidder og beskæftiger sig med dette område. Vi regner med, at det kan bidrage til at kaste lys over, hvor stort et problem ulovlig import faktisk er.