Brugen af Bovaer til malkekøer møder kritik

Malkekvæg Især Bovaers mulige effekt på foderoptagelsen hos malkekøer og manglende undersøgelser vedrørende malkekøers velfærd skaber usikkerhed. Og så kan tvungen brug af Bovaer ifølge Dyrenes Beskyttelse betyde, at færre køer kommer på græs.

Interview

Mens Fødevarestyrelsen, Landbrug & Fødevarer og stormejeriet Arla alle bakker op om brugen af Bovaer som tilsætningsstof i foderet til malkekøer, lyder der mere skeptiske toner fra Faggruppe Kvæg under Den Danske Dyrlægeforening og fra Dyrenes Beskyttelse.

Atypisk og unaturlig løsning

Dyrlæge Anne Juul, som er forperson for Faggruppe Kvæg, ser løsningen med tvungen brug af Bovaer i foderet som en politisk beslutning på et fagligt område, hvor indførelse af nye metoder plejer at basere sig på målbaseret regulering og rammelovgivning.

- På den måde synes jeg, ordningen er lidt atypisk i forhold til, hvordan kvægbruget og vi som rådgivere plejer at implementere nye krav og nye tiltag, tilføjer hun.

Hun synes også, at tvungen brug af tilsætningsstoffet Bovaer strider mod den generelle opfattelse og udvikling i samfundet omkring dyrehold.

- I besætningerne arbejder vi generelt med at gøre produktionen mere naturlig og på at højne køernes sundhed og velfærd. Så tilsætning af et foderadditiv som Bovaer, der hæmmer naturlige processer i køernes vom og som skaber usikkerhed omkring køernes velfærd, trækker på den måde i den forkerte retning, siger Anne Juul.

Kvægbrugere ser praktisk på ordningen

Ifølge Anne Juul er det en udbredt opfattelse hos kvægbrugere, at der var andre lavthængende frugter – fx rejser og flyvning – hvor samfundet kunne have valgt til at sænke klimaaftrykket end et tvunget indgreb overfor fodringen af malkekøerne.

- Men når det skal være, så ser vores kvægbrugere meget rationelt og praktisk på ordningen. Så overvejelser om, hvordan man skaffer Bovaer, hvordan køb af stoffet kan indpasses i aftaler med foderstofindustrien og hvordan tilsætningen håndteres i den praktiske fodring fylder det meste, fortæller Anne Juul.

Usikkerhed om foderoptagelse og velfærd

Faggruppe Kvæg ønsker flere undersøgelser af, hvordan Bovaer påvirker foderoptagelsen hos malkekøer og studier af, hvordan køernes sundhed og velfærd bliver påvirket.

Foderoptagelse og forekomst af ubalancer hos højtydende malkekøer vil vi helt sikkert have et stærkt fokus på.

Anne Juul,
Forperson, Faggruppe Kvæg

- Især usikkerhed om malkekøernes foderoptagelse, hvor en høj energioptagelse er helt afgørende hos nykælvere, kræver bevågenhed. Så netop foderoptagelse og forekomst af ubalancer hos højtydende malkekøer vil vi helt sikkert have et stærkt fokus på hos mig og mine praktiserende kollegaer i vores løbende tjek af nykælvere, siger Anne Juul.

Dårligt nyt for køerne

Selv om brugen af Bovaer er positiv i form af en nedsat udledning af metan fra malkekøer, mener Dyrenes Beskyttelse ifølge foreningens hjemmeside samlet set, at brugen af stoffet er dårligt nyt for køerne.

- Vi ved således ikke, hvordan Bovaer påvirker køerne på længere sigt, og samtidig risikerer køerne at blive lukket inde på stald, fordi effekten af Bovaer er usikker, når køerne græsser, siger dyrlæge Sophie Hastrup Christensen, som er landbrugspolitisk chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelse ser ikke tilskud af et kemisk stof til køernes foder som en acceptabel løsning og peger i stedet på, at færre kvæg og på den måde en mindre udledning af metan er en bedre løsning for samfundet.

Anne Juul er dog ikke bekymret for, at tvungen brug af Bovaer vil reducere andelen af malkekøer på græs.

 – I konventionelle besætninger med afgræsning vil man fint kunne praktisere tilskud af Bovaer i perioder tidligt eller sent på året, hvor køerne ikke er ude, vurderer hun.