Sammenhold, samarbejde og synlighed

Lægemiddel De seneste uger har vist et stærkt, fagligt sammenhold blandt dyrlæger.

COLOURBOX7143398 © Colourbox
Leder

Sjældent har dyrlæger markeret sig så massivt som i de seneste uger, hvor den nye veterinærlægemiddelforordning er trådt i kraft og har affødt protester. På borgerniveau og på politisk niveau. I Danmark og i Bruxelles. Det er imponerende og viser engagement og vilje til samarbejde.

Og årsagen er forståelig og relevant. For de nye regler rammer helt centrale områder af vores hverdag og angriber den faglighed, som arbejdet med dyr kræver. Som formand for enhedsforeningen er jeg selvfølgelig helt enig i, at den nye forordning skaber åbenlyse problemer for dyrlægers arbejde og for dyresundheden. Det skal vi have fundet løsninger på. Den Danske Dyrlægeforeningen følger op på de politiske udmeldinger, som er kommet fra Christiansborg og fra Bruxelles og vil også målrettet arbejde for, at der snarest kan meldes gode løsninger ud.

Vi planlægger netop at holde et onlinemøde 22. marts med deltagelse af både Lægemiddelstyrelsen og Fødevarestyrelsen, som vil besvare spørgsmål om den nye forordning og tage konstruktive ideer med videre. Ved sidste webinar om samme emne satte vi rekord med 500 onlinedeltagere. Denne gang vil platformen kunne rumme endnu flere samtidigt.

På de kommende møder med politikere i EU, danske ordførere, ministre og styrelser vil vi kæmpe videre for, at der bliver mere klarhed om regler og tydeligere udmeldinger fra myndighedernes side, og vi vil pege i retning af Sverige, hvor den nye forordning tolkes mere lempeligt, end vi har oplevet herhjemme.

De seneste uger har vist et stærkt, fagligt sammenhold blandt dyrlæger.

I dette nummer af DVT bringer vi en artikel om det årelange arbejde, som ligger forud for den nye forordning, og som DDD har bidraget til ad de officielle kanaler – anført af skiftende hovedbestyrelser helt tilbage fra 2008. Det er et eksempel på et langsigtet strategisk arbejde, vi som interesseorganisation har deltaget i. Desværre er det kun sjældent, at et sådant arbejde resulterer i hurtige og synlige sejre. Det er et arbejde, som er fuld af kompromiser og forhandlinger, som er tidskrævende og kræver blik for detaljen. Det fremgår også af vores politikpapirer, som ligger på ddd.dk.

Sammenhold og samarbejde

De seneste uger har vist et stærkt, fagligt sammenhold blandt dyrlæger – med mange holdninger, forslag og kommentarer på de sociale medier. Det er på imponerende vis og på kun få dage lykkedes at indsamle flere end 50.000 underskrifter, formulere konkrete borgerforslag, arrangere demonstration foran Christiansborg og bidrage til talrige medieomtaler. Det har givet hele dyrlægestanden stor synlighed og viser et meget stort fagligt engagement, som vi i foreningen er stolte af, lytter til og meget gerne vil inddrage endnu mere.

Derfor har vi aftalt at holde tæt kontakt med arbejdsgruppen bag demonstrationen og har også en række ideer til, hvordan vi kan gøre foreningens arbejde og resultater endnu tydeligere for alle medlemmer af Dyrlægeforeningen.

En stor tak for al aktiviteten og støtten til Den Danske Dyrlægeforening. Der er ikke mange foreninger, som kan mønstre en tilsvarende grad af handling og vilje. Det kan vi som dyrlægestand godt være stolte af!

Lad os fortsætte med at hjælpes ad. Lad os sammen skabe bedre rammer og bedre vilkår. Og lad os udnytte det momentum, som vi har opnået i fællesskab og i respekt for alles indsats.

Som formand for Den Danske Dyrlægeforening er det min opgave at bringe vores synspunkter til bordet med politikere, myndigheder og andre samarbejdspartnere. At følge de veje, som vores demokratiske system har etableret nationalt og internationalt, stiller os bedst i en forhandlingssituation. Kunsten er at supplere hinanden bedst muligt.