Bare spring ud i det!

Etablering - Det er et kæmpestort spring, når man står på den anden side og tænker: »Åh nej, hvad gør jeg – og kan jeg finde ud af det«? Det fortæller Signe Hermansen, der for et halvandet år tog springet og blev selvstændig hundeklipper ved siden af studierne og mange andre hverv. DVT har talt med iværksætteren, der deler ud af sine erfaringer.

Billede Ny © Privat
Interview

Man er ikke i tvivl om, at Signe Hermansen er sådan en type, der ikke behøver meget tid, inden hun træffer store beslutninger. Udover at læse til dyrlæge arbejder hun som spinninginstruktør, vikarierer på Veterinært Diagnostisk Laboratorium, er formand i bestyrelsen foen andelsforening – og nå ja, så er hun selvstændig hundeklipper i Barking Babies hundeklip.

- Jeg kaster mig ud i det, og så kan det være, jeg lander på benene, og hvis ikke, så har jeg lært noget af det, siger Signe, der næsten ikke kan vente med at komme til
at arbejde som dyrlæge, når hun om lidt mindre end et år har kandidattitlen i hus.

Man kan jo ikke arbejde som dyrlæge, før man er dyrlæge, som hun siger, og derfor besluttede hun for halvandet års tid siden at blive selvstændig hundeklipper på baggrund af et kursus og øvelse i at klippe egen hund.

Hvordan gør man?

Helt lavpraktisk begyndte Signe med at google, hvordan man får et cvr-nr. Hun er heldig at have en god veninde, der er revisor - hun kunne hjælpe med det regnskabsmæssige, hvilket var ukendt territorie.

- Ellers var det bare at kaste sig ud i det uden de store overvejelser og så prøve sig frem med små skridt, siger Signe Hermansen.

Barking Babies
Et godt råd, når man etablerer sig som selvstændig, er at holde udgifterne nede. Til at begynde med havde Signe forretningen hjemme i sin lejlighed og først efter at have fået en solid kundekreds, valgte hun at få et erhvervslokale, som i øvrigt bliver fremlejet bortset fra det lille hjørne, hun selv bruger.
© Privat

For at få gang i forretningen fik Signe hurtigt fremstillet nogle visitkort, som hun gav til potentielle kunder i lokalområdet, når hun gik tur med sin hund. Det bar meget hurtigt frugt, bl.a. fordi der ikke er nogen hundeklipper i området. Hun fik også lov til at lægge visitkort hos den lokale dyrlæge.

- Og næsten alle hundeejere i et område kender hinanden, og når de er tilfredse med arbejdet, siger de det videre. Mund-til-mund er den vildeste metode, fortæller Signe.

Mange overvejelser

- Man lærer hele tiden noget nyt. Der er vildt mange ting, man skal tage stilling til – lige fra momsafregning, til hvordan man laver en hjemmeside. Alle de aspekter, som man jo ikke lærer noget som helst om på dyrlægestudiet. Det gælder også kundehåndtering og prissætning af en selv. Det var en kæmpe overvindelse i starten at skulle sætte en pris på mit arbejde. Det er noget andet at møde ind som spinninginstruktør, hvor jeg får en fast timeløn.

Udover det administrative og det regnskabsmæssige er det i forhold til kundehåndtering, Signe oplever, at hun har lært mest. Hun har også arbejdet i smådyrspraksis, men det er noget helt andet, når man selv er chef.

- I starten »pleasede« jeg folk med fx tidspunktet, hvor de kunne komme, og det var svært at prissætte mit arbejde. Men med tiden har jeg lært at tro på egne evner, og så hjælper det også, når folk kommer igen og igen. Når folk går glade herfra og henviser deres venner, så ved man, at det 100 % er pga. en selv, men det gælder også den anden vej.

- Jeg har heldigvis kun oplevet en enkelt utilfreds kunde. Og selvom det var ubehageligt, kan det ikke sammenlignes med, hvis der sker en fejl i praksis, og klienten mister sin hund. Man kan sige, at det her er en modningsproces. De små knubs tror jeg ville være sundt for mange på dyrlægestudiet.

Forretningen passes en hverdagseftermiddag om ugen og en dag i weekenden. Signe forventer at fortsætte til slutningen af studiet og så ansætte en studerende, der kan træde i hendes sted, så hun stadig beholder virksomheden.

- Jeg er blevet dyrlæge for at have dyr mellem hænderne – i hvert fald til at begynde med. Jeg vil nok foretrække at være ansat i en smådyrspraksis lige i starten – mest på grund af det faglige. Og så må jeg tage stilling til, om jeg vil fortsætte som selvstændig.

- Men jeg vil til enhver tid anbefale andre – bare spring ud i det! Det er så lærerigt både personligt og fagligt at se, hvordan man reagerer i forskellige situationer, når man står med tingene selv. Nu har jeg tilfældigvis noget at gøre med dyr, men man kan jo starte selvstændigt inden for hvad som helst.