Guldsaks, tøjdyr og 24/7-læring: Nyt Veterinært Simulationslaboratorium skal styrke fremtidens dyrlæger

Undervisning Tirsdag den 4. februar blev en vigtig milepæl markeret på Institut for Klinisk Veterinærmedicin. Med en guldsaks i hånden klippede prodekan for Uddannelse ved KU SUND, Jørgen Kurtzhals, snoren og erklærede Veterinært Simulationslaboratorium, Familiedyr for åbent.

DSC 0055

Prodekan for Uddannelse ved KU SUND, Jørgen Kurtzhals, sendte en stor tak til Rikke Langebæk og hele holdet bag det nye Veterinært Simulationslaboratorium midt i Universitetshospitalet for Familiedyr.

© Pia Rindom
Kort nyt

Det nye tiltag, initieret af ph.d. lektor Rikke Langebæk, KU SUND, er en videreudvikling af mange års arbejde og visioner. Laboratoriet giver de studerende mulighed for at træne deres kliniske færdigheder i et trygt miljø – døgnet rundt. Her kan de øve kliniske færdigheder - alt fra kirurgiske teknikker til bughulepalpation på low-fidelity simulationsmodeller, lære at stole på deres hænder og finpudse deres færdigheder, før de møder levende patienter.

Fra tøjdyr til verdensførende simulation

Ved den officielle indvielse indledte institutleder, Annemarie T. Kristensen, med et tilbageblik på begyndelsen:

- Vi startede for knap 20 år siden, hvor vi talte om simulationsmodeller til kirurgisk teknik, men de var hundedyre. Så Rikke Langebæk gik i en legetøjsbutik og købte tøjdyr for 2.000 kr. Det blev startskuddet til et hav af innovative simulationsmodeller, som hun selv har udviklet og syet.

Det, der begyndte som et kreativt eksperiment, udviklede sig til et forskningsfelt i sig selv, understregede Annemarie og refererede nogle af konklusionerne fra Rikke Langebæks ph.d.-afhandling, der dokumenterede betydningen af taktile, dimensionale, visuelle og emotionelle faktorer i simulationsundervisning. Studerende fandt modellerne brugbare i deres overgang fra teori til praksis.

Rikke Langebæk demonstrerer et af simulationslaboratoriets mange dyremodeller.

Dyremodeller af eksoter hjælper blandt andet de studerende med at træne færdigheder i, hvordan de skal håndtere dyrene.

Model til træning af tandrensning, tandudtrækning og tandrøntgen.

En guldsaks til fremtiden

Jørgen Kurtzhals, der havde fået fornøjelsen af at få guldsaksen i hånden, understregede betydningen af simulation i veterinæruddannelsen:

- Teori skal møde praksis, og det er her, simulation spiller en nøglerolle. Vi arbejder for at minimere brugen af levende forsøgsdyr i undervisningen uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det handler om at træne færdigheder i et trygt miljø, inden man går videre til levende dyr. Dette laboratorie er et skridt i den retning.

 

Model til rektalplapation af prostata.

Bæredygtig og hands-on læring

Den humoristiske betegnelse »bamselaboratoriet« dækker over en seriøs mission. Her testes kliniske færdigheder på tøjdyr fyldt med balloner, trækugler og sten – enkle, men effektive simulationsmodeller, forklarede Rikke Langebæk.

- Det er ikke altid de dyreste og mest avancerede modeller, der er de bedste. Det handler om at identificere, hvad der er svært ved en given færdighed og simulere netop det.

Bæredygtighed er en integreret del af laboratoriets filosofi. Materialer som gamle brusebadsforhæng og udtjente chipapplikatorer får nyt liv som simulationsredskaber.

- Og ja, der er også et par underbukser i en af modellerne, lo Rikke.

- Vi bruger det, vi har, for at skabe de bedste læringsoplevelser.

Tina Møller Sørensen demonstrerer træning af ultralydsskanning på en særlig ballon med indlejrede objekter. 

Tryghed og bedre dyrevelfærd

Viceinstitutleder for uddannelse, lektor Tina Møller Sørensen, der er en del af »VetSimLab teamet« sammen med Rikke Langebæk og Kim Samson  fra instituttet, pointerede en vigtig sidegevinst ved simulation:

- Nervøse studerende, der har trænet på modeller, føler sig tryggere i kliniske situationer. Det betyder kortere proceduretid og mindre stress for dyrene, sagde hun og understregede, at det flugter med 3R-principperne og bidrager til bedre dyrevelfærd.

Visionen er da også at videreudvikle forskningen og udbredebrugen af simulation endnu mere.

En ny æra for veterinærundervisning

Indvielsen af Veterinært Simulationslaboratorium, Familiedyr markerer begyndelsen på en ny æra, hvor 24/7 hands-on læring, bæredygtighed og dyrevelfærd går hånd i hånd.

Den Danske Dyrlægeforening ønsker tillykke med det imponerende bamselaboratorium – og med en fremtid, hvor dyrlæger får endnu bedre muligheder for at lære, øve og mestre deres fag.