Av, for katten!

Arbejdsskade En uheldig hændelse med et kattebid for fire år siden har ført til, at veterinærsygeplejerske Lene Kornbeck i dag har permanent nedsat styrke og grebsfunktion i sin pegefinger – samtidig har hun måttet finde en ny retning i sit arbejdsliv.

Lene Kornbeck 1 © Pernille Gjørup Kirkegaard
Interview

Lene Kornbeck kom for snart fire år siden i 2029 ud for en uheldig hændelse i forbindelse med blodprøveudtagning på en meget svækket kat.

- Jeg ville fjerne stasen og skubbe noget pels væk fra området, og lige der, hvor jeg tipper min finger ud, er katten lynhurtig til at bide i min pegefinger, forklarer veterinærsygeplejersken.

Biddet går gennem pegefingerens første led, hvor bøjesenen bliver beskadiget.

Hun kontakter hurtigt egen læge, men må vente fire timer, før der er en ledig tid. Lene må derfor bide smerten i sig. Fingeren bliver vasket, desinficeret og lagt i bandage. Men der går ikke lang tid, før fingeren begynder at hæve op.

Det ender med indlæggelse

Efter lægebesøget eskalerede situationen hurtigt. Lene Kornbeck oplevede tiltagende smerter og hævelse i sin finger og opsøgte derfor vagtlægen om aftenen, som derefter henviste hende til skadestuen.

Det blev klart, at der havde udviklet sig en byld, som krævede operation.

Efter operationen fulgte fire dage med indlæggelse og en lang periode med genoptræning, hvor hun kæmpede for at få sin finger tilbage til normal funktion. Desværre var genoptræningen ikke problemfri, og i januar 2021 måtte hun gennemgå endnu en operation for at fjerne betændelse omkring senen.

Lene Kornbeck anmeldte sin skade dagen efter ulykken til forsikringen og fik erstatning med en méngrad på 8 % i 2022.

Nødt til at sadle om

Under hele forløbet blev hun støttet af sin arbejdsplads og kolleger, men det ændrede ikke på det faktum, at hendes arbejdsliv måtte tilpasses hendes nye begrænsninger. Hun valgte at skifte til en mere administrativ stilling og har suppleret med en efteruddannelse som fagveterinærsygeplejerske i klinikrelateret familiedyrs adfærd.

- Jeg har prøvet at skåne mig fra nogle arbejdsopgaver, som jeg ved koster kræfter, jeg ikke har, fortæller hun.

- Jeg er meget overrasket over, hvad et kattebid kunne udvikle sig til. I dag har jeg ikke ondt til dagligt i min finger, men når det er koldt, har jeg, og jeg får aldrig mit pincetgreb tilbage. Jeg har ingen styrke i fingeren. Jeg kan bøje den og løfte, men ingen styrke til at tage fat.

Selvom Lene Kornbeck har fundet en ny retning i sit arbejdsliv, har ulykken stadig eftervirkninger.

- Jeg er nok hurtigere til at sende mine gode kolleger i klinikken, hvis der er katte. Der gik lang tid, inden jeg fik min tillid til at håndtere dyr tilbage, erkender hun.

Lene håber, at hendes historie kan være med til at øge opmærksomheden omkring sikkerheden ved håndtering af dyr og betydningen af hurtig og effektiv behandling efter bid.