Annonce Banner Banner Banner

Ny mæglingsordning skal sikre smidigere konfliktløsning i klinisk praksis

Konflikt Som en del af overenskomsten 2024-2026 mellem Ansatte Dyrlægers Organisation (ADO) og Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening (DA) er der indført en ny mæglingsordning. Ordningen skal sikre en ensartet og struktureret håndtering af tvister i klinisk praksis.

Shutterstock 2334214243 © Shutterstock
Kort nyt

Den ansatte dyrlæge, der pludselig står med en uventet og måske uberettiget opsigelse, kan nu se frem til en hurtigere og mere gennemskuelig tvistbilæggelse. Det samme gælder en klinikejer, der oplever en medarbejder, der gentagne gange ikke lever op til sine arbejdsforpligtelser,- denne får også en mere effektiv løsning på konflikten.

Tidligere kunne sådanne sager trække ud og skabe frustration for både arbejdsgivere og ansatte. Med den nye ordning er der etableret en fast proces, hvor uoverensstemmelser først forsøges løst via dialog og mægling.

Ifølge formand for DA, Mikkel Markussen, er den nye ordning et vigtigt skridt for at professionalisere konfliktløsning:

- Det har tidligere været uklart, hvordan tvister skulle håndteres. Sagsbehandlingen har ofte kørt lidt vilkårligt, og det har skabt frustrationer på begge sider. Med denne ordning får vi en fast og klar proces, hvor dialog og mægling er i fokus.

Hurtigere og mere struktureret konfliktløsning

Den nye mæglingsordning betyder, at hvis der opstår en faglig uenighed om fortolkning eller brud på overenskomsten, kan en af foreningerne anmode om forhandling og mægling. Mødet skal finde sted inden for 14 dage, og begge parter skal underskrive et referat af resultatet. Hvis sagen ikke kan løses gennem mægling, kan den sendes videre i det fagretslige system.

Daniel Hjorth Lund, formand for ADO, fremhæver fordelene for medlemmerne:

- For vores medlemmer betyder det, at de nu har en mere tryg og gennemsigtig proces, hvis de oplever uretfærdigheder i deres ansættelse. Vi ser det som en stor gevinst for både den individuelle dyrlæge og hele branchen.

Undgår unødvendige retssager

Langt de fleste uoverensstemmelser kan løses gennem dialog, uden at det er nødvendigt at eskalere sagen til voldgift eller domstol. Og med den nye ordning bliver det nemmere at tage tvister tidligt i forløbet og finde en løsning, før de udvikler sig. Det sikrer en hurtigere og mere smidig proces, der sparer både tid og ressourcer for alle parter.

Mikkel Markussen understreger, at målet ikke kun er at løse konflikter, men også at forebygge dem:

- Ved at have en fast procedure undgår vi, at små uoverensstemmelser vokser sig store og skaber unødige spændinger på arbejdspladsen. Det handler om at finde løsninger, før tingene løber af sporet. Og nok så vigtigt vil den løbende og systematiserede dialog om tvister over tid generere en mere fælles tolkning af de kollektive aftaler, så ADO og DA forhåbentlig vil udlægge teksten mere ens. Og dermed bliver der forhåbentlig mindre divergens i foreningernes rådgivning af de respektive medlemmer. Alene det, kan man jo håbe, kan reducere antallet af sager, som eskaleres.

Skal skabe større synlighed

ADO og DA arbejder nu på at synliggøre ordningen over for både ansatte og arbejdsgivere. En af idéerne er at offentliggøre anonymiserede eksempler på sager, hvor mæglingsordningen har været i brug. Det skal give både arbejdsgivere og arbejdstagere en bedre forståelse af, hvordan overenskomsten fungerer i praksis, og samtidig få medlemmerne til at søge råd og støtte i deres foreninger.

ADO-formanden ser dette som et vigtigt skridt:

- Det er afgørende, at både medarbejdere og arbejdsgivere ved, hvilke rettigheder de har, og forstår deres forpligtelser. Hvis vi kan skabe større bevidsthed om reglerne, kan vi forhåbentlig undgå mange af de konflikter, der ellers ville opstå.

Den nye mæglingsordning er således ikke blot et redskab til konfliktløsning, men også en del af en større indsats for at skabe et mere velfungerende arbejdsmarked i dyrlægebranchen.