Det kan sætte mange tanker i gang, når meddelelsen fra Fødevarestyrelsen kommer: Du er udtaget til kontrol. Hvad skal der ske? Har jeg styr papirerne? Hvad spørger de tilsynsførende om?
Usikkerheden er formentlig mest udtalt hos de praktiserende dyrlæger, der for første gang skal kontrolleres. Dog viser erfaringerne fra Fødevarestyrelsens seneste dialogmøde med praktiserende dyrlæger i Korsør, at besøget ikke behøver at være en negativ oplevelse. Ifølge Majbritt Birkmose, chef for det Veterinære Rejsehold, er målet da også, at kontrollen skal opleves som et samarbejde i en åben og konstruktiv dialog mellem dyrlæger og myndigheder.
- Vi er ikke ude med riven, men ønsker at vejlede og skabe forståelse for reglerne – særligt i forhold til medicinanvendelse, smittebeskyttelse og anmeldepligt. Det er klart – ved at have styr på dokumentation og procedurer kan den enkelte dyrlæge ikke blot sikre en gnidningsfri kontrol, men også bidrage aktivt til en mere ansvarlig veterinærpraksis og en sundere dyrebestand, forklarer Majbritt Birkmose.
Hvad er i fokus i 2025?
Tidligere kontroller af praktiserende dyrlæger inden for hestepraksis har vist, at der ofte gives sanktioner for fejl i medicinhåndteringen.
- Derfor bliver netop dette et af de primære fokusområder i årets kontrolkampagne for hestedyrlæger og hestebesætninger. Vi ser blandt andet på, om medicinen opbevares korrekt, følges kaskadereglen, og bliver antibiotika kun brugt, når det er nødvendigt? For familiedyrsdyrlægerne, hestedyrlægerne og hestebesætningerne vil der blive set på anmeldepligt og smittebeskyttelse, siger Majbritt Birkmose og tilføjer, at Fødevarestyrelsen også ser et behov for at styrke indsatsen på smittebeskyttelse og anmeldepligt.
Hun siger:
- Med implementeringen af EUs Dyresundhedslov er der kommet nye regler, og vi vil nu undersøge, hvordan de efterleves i praksis – både blandt dyrlæger og i hestebesætninger. Har praksis de rette procedurer for at forebygge sygdomsspredning? Og bliver mistanke om smitsomme sygdomme indberettet rettidigt og korrekt?
Hos familiedyrsdyrlæger kommer hovedfokus til at være på regelefterlevelsen på anmeldepligt og tilgangen til smittebeskyttelse.
Der er planlagt cirka 150 kontroller fordelt over hele landet, og både hestedyrlæger, familiedyrsdyrlæger og hestebesætninger kan forvente besøg.
Hvordan foregår en kontrol?
Som hovedregel vil dyrlæger få mindst 14 dages varsel før et kontrolbesøg – medmindre særlige omstændigheder kræver uanmeldt tilsyn. Under besøget kan embedsdyrlægerne gennemgå journaler, recepter, rapporter og praksisfaciliteter, men også vejlede og skabe forståelse for reglerne.
Efter kontrollen udarbejdes en rapport. Hvis der konstateres fejl eller overtrædelser, kan sanktioner som indskærpelser eller – i alvorlige tilfælde – politianmeldelser komme på tale (se boks). Fødevarestyrelsen arbejder for en ensartet kontrolpraksis og inviterer løbende til dialogmøder for at styrke samarbejdet med dyrlægerne.
Hvad venter i 2026?
Kontrolkampagnen hos familiedyrs- og hestepraktiserende dyrlæger og hestebesætninger har ligheder med kampagnen »Sunde dyr – medicin, smittebeskyttelse og anmeldepligt hos kvæg- og grisedyrlæger«.
- Hvordan kontrollen præcis vil se ud i 2026, er endnu ikke fastlagt – men én ting er sikkert: Dyrlæger kan også forvente kontrol i fremtiden, siger Majbritt Birkmose.
Vil du vide mere? Tjek Fødevarestyrelsens hjemmeside