Siden 1997 har den dansk-svenske life science-klyngeorganisation Medicon Valley Alliance (MVA) arbejdet for at styrke samarbejdet mellem hospitaler, universiteter og virksomheder i Øresundsregionen.
- Vores formål er at styrke og promovere økosystemet i Medicon Valley (Østdanmark og Sydsverige) med henblik på at gøre det til Europas ledende life science-region, fortæller Anette Stenberg, direktør for MVA.
- Vi driver en række faglige netværkssymposier, arrangerer seminarer og events og har desuden en projektarm, som arbejder med strategisk udvalgte styrkeområder og hjælper med at tiltrække blandt andet EU-funding til regionens universiteter og hospitaler. MVA har fx været fødselshjælper for en meget stor del af regionens forskningsindsats indenfor bekæmpelsen af ufrivillig barnløshed. Alt sammen for at styrke og promovere vores region og økosystem med henblik på at tiltrække udenlandske investorer, kunder og talenter.
Samarbejde på tværs af grænser og sektorer
Anette Stenberg lægger vægt på, at hospitaler, universiteter og private aktører skal mødes i et tæt samarbejde, der udnytter regionens styrkepositioner.
- Omdrejningspunktet for alle vores strategiske initiativer og projekter har altid en dansk-svensk dimension. Vi arbejder på at skabe et attraktivt tripel helix-økosystem, som kan mere og skaber mere end summen af delene inden for områder, hvor vi står stærkt. Vores mange seminarer, events og netværksmøder, som er åbne for medlemmer, har typisk dansk-svenske bidrag og/eller specifik relevans og værdi for hele eller dele af MVAs medlemsportefølje med over 300 virksomheder, universiteter, hospitaler og organisationer.
For at favne den internationale medlemskreds, hvor 20 % kommer fra lande uden for Danmark og Sverige, foregår al kommunikation og alle aktiviteter på engelsk. Denne tilgang sikrer, at MVA fungerer som en brobygger, der samler og styrker hele Øresundsregionens life science-økosystem.
Relevansen for DDD
Spørgsmålet er så, hvorfor er det interessant for Den Danske Dyrlægeforening at være en del af Medicon Valley Alliance?
- Dyrlæger er en central – men måske til tider lidt overset – del af vores life science-økosystem. Vi mener, at Den Danske Dyrlægeforening skal være med og bidrage der, hvor pulsen slår, og det kan både være som deltager, oplægsholder og bidragsyder til vores events, forklarer Anette Steenberg.
Et særligt område, hvor DDDs medlemmer kunne spille en vigtig rolle, er AMR-problematikken, som MVA senest satte fokus på under deres Annual Summit i november.
- Det er et område, vi arbejder videre med i vores R&D Network, hvor aktiv deltagelse af DDD kunne være både relevant og interessant, tilføjer hun.
Derudover arbejder MVA på en opdateret strategi, hvor medlemmerne har bidraget med idéer til indsatsområder.
- Et af de områder, der er blevet fremhævet, er tiltrækning af talent, som vi også tænker vil være af interesse for DDD. Jeg opfordrer derfor DDDs medlemmer til at række ud og bidrage til processen. Vi er interesserede i at identificere, hvordan vi med vores unikke DNA bedst kan bistå vores medlemmer på dette område.
Veterinærfagets rolle
Hvordan ser du veterinærfagets rolle i den bredere kontekst af life science-økosystemet, som MVA repræsenterer?
- Uden veterinærfaget ville udviklingen af lægemidler jo gå i stå, så I er en central del af vores økosystem. Vi håber også, at veterinærfaget kan bidrage til den krydsbestøvning af dansk-svensk life science, som er en central del af MVAs eksistensberettigelse, forklarer Anette Steenberg.
Uden veterinærfaget ville udviklingen af lægemidler jo gå i stå.
Hun peger på, at både faglige input, udbygning af netværk og talentsporet kan være områder, hvor veterinærfaget spiller en væsentlig rolle og skaber værdi for både regionen og MVAs medlemmer.
Fordele ved medlemskab
Hvad giver MVA-medlemskabet DDD adgang til, som foreningen ellers ikke ville have?
- DDD har som en del af medlemskabet en slags Tivoliturpas til MVAs arrangementsplatform. Det giver mulighed for at deltage gratis i vores faglige netværk, events og Annual Summit samt for at positionere sig som en faglig kompetence på udvalgte områder som oplægsholder, forklarer Anette Steenberg.
Hun nævner, at MVA især er værdifuld for virksomheder og universitetsfolk, som udgør størstedelen af deltagerne i netværk og events. Organisationer som AmCham bruger MVA til at bygge bro mellem deres medlemmer og amerikanske virksomheder, mens Lægemiddelindustriforeningen (Lif) anvender medlemskabet til at holde sig opdateret om det dansk-svenske samarbejde. Dansk Erhverv har også samarbejdet med MVA, blandt andet i forbindelse med konferencer.
- Vores ambition er at finde synergier med andre medlemsorganisationer, hvor vi kan spille hinanden gode og få værdi af hinandens ydelser og medlemmer. Alt sammen til gavn for dansk og svensk life science – vores styrkeposition, konkurrenceevne og jobmuligheder.
Faglige netværk, symposier og diverse events
DDD har adgang til seks gratis pladser til MVAs faglige netværk, symposier og events. Ifølge Anette Steenberg spænder emnerne bredt, og der er noget for enhver interesse.
- Vi har afholdt events og seminarer om mange forskellige emner, så det er bare at vælge, fortæller Steenberg og fremhæver titler fra det seneste år som: Annual Summit: AMR – challenges and initiatives with Antimicrobial Resistance, From Discovery to Clinic: Overcoming Challenges in Biologics Development, Harnessing Innovation: Technology and AI’s Role in Clinical Development Productivity, From DNA to Market: Cutting Edge Process Development of Antibodies and Bioconjugates, From Optional to Imperative: Real World Evidences (RWE) Impact on Biotech Success, New Updates in Drug Formulation & Bioavailability, The Strategic Considerations to Successfully Navigate the Regulatory Complexities of Targeted Medicines.
MVAs workshops og events skaber værdi på flere niveauer, afhængigt af deltagernes mål.
- For nogle handler det om videndeling og faglig inspiration, for andre om netværks- og kontaktskabelse, forklarer Steenberg og tilføjer, at MVA fungerer som en møde- og markedsplads. Her kan deltagere købe, sælge, lære eller udvide deres netværk – og ofte er det en kombination af disse aktiviteter.
Hun opfordrer DDDs medlemmer til at tilmelde sig MVAs nyhedsbrev, MVA Update, for automatisk at få opdateringer om kommende aktiviteter hver anden uge.
- På den måde sikrer man sig, at man ikke går glip af muligheder for at deltage og profilere sig i programmet eller gennem netværk.
Fremtidsudsigter
Hvordan ser du MVAs rolle udvikle sig i de kommende år, og hvordan kan DDD spille en aktiv rolle i den udvikling?
- MVAs rolle afspejler i høj grad medlemmernes interesser og ønsker, men vi må selvfølgelig prioritere, da ressourcerne er begrænsede. Vi holder løbende øje med områder som digital health og ATMP-lægemidler, hvor MVA kunne skabe værdi. Derudover er talenttiltrækning et vigtigt strategisk område, hvor vi ser DDD både byde ind og deltage. Endelig fortsætter vi vores arbejde med microbiome og AMR, hvor der måske også kan være en rolle for DDD, forklarer Anette Steenberg.
Hvilke områder eller temaer tror du, vil få størst fokus i alliancen fremover, og hvordan kan veterinærsektoren bidrage?
- Her vil jeg nok vende spørgsmålet om, da jeg ikke er ekspert på området. Hvor ser I selv en rolle for veterinærmedicinen, og hvilke emner vil I gerne sætte fokus på? Jeres input er hjerteligt velkomne og kunne måske blive afsættet for et fremtidigt MVA-event. Jeg tænker, at jeres talentmasse er en oplagt værdi for hele life science-branchen – her er der meget at hente, især hvis I vil deltage aktivt.
Hvad er dit råd til DDDs medlemmer, der overvejer at deltage i MVAs arrangementer?
- Mit simple råd er: Prøv det. Tilmeld jer nyhedsbrevet, tjek vores eventkalender og vælg et par arrangementer, der lyder spændende. Det er lidt som at anbefale en ny bil – man kan beskrive den og remse alle specifikationer op, men der skal en prøvetur til, før man ved, om det er noget for én, afslutter Steenberg.