Den ultimative guide til wildlife-bedøvelse

Wildlife Handbook of Wildlife Chemical Immobilization, 6. udgave (2023). Terry J. Kreeger, Jon M. Arnemo, Nigel A. Caulkett, Jordan O. Hampton, Leith C. R. Meyer.

Anmeldelse

Der er nogle fagbøger, en dyrlæge(studerende) bare må eje! Vi husker alle ikoniske forfatternavne på de essentielle bøger fra studietiden. Når eksamen er i hus, køber de fleste bøger efter faglig interesse. En af mine »must have« er Handbook of Wildlife Chemical Immobilization, som netop er udkommet i 6. udgave.

Siden bogen udkom for første gang i 1996, har den været verdens førende, når det kommer til at være en fuldstændig fænomenal samling af viden om bedøvelse af alle tænkelige ikke-domesticerede dyrearter.

Yderst velegnet i felten

Bogen er opdelt i syv hovedafsnit: 1) Anskaffelse, opbevaring og brug af medicin, 2) Klasser af præparater, der bruges til sedering og bedøvelse af dyr, herunder virkninger og bivirkninger, 3) Udstyr, der bruges til at indfange og bedøve dyr, 4) Indfangelse af dyr fra A til Z, 5) Behandling af symptomer under bedøvelse, 6) Forebyggelse af ulykker og behandling af personel og 7) Medicinpræparater og -dosering af over 500 arter.

Sidstnævnte hovedafsnit indeholder for hver art: Artens engelske og videnskabelige navn, artens vægt, anbefalet præparat(er), suppleringspræparat(er), antagonist, alternative præparat(er), kommentarer og litteraturreferencer, og gør bogen yderst velegnet i felten og klinikken som hurtigt opslagsværk.

Selvom man måske ikke bedøver ikke-domesticerede dyr på daglig basis, er bogen et ekstremt godt opslagsværk at have ved hånden, til når man støder på de mere usædvanlige arter i klinikken. Bogen giver et lynhurtigt overblik over, hvilke præparater der kan bruges i den pågældende art, og hvilken fremgangsmåde der er at foretrække.

Jeg tænker, at bogen vil være på mange dyrlægekollegaers »must have«-liste.

Bogen koster NOK 900/EUR 80 + fragt og købes ved at kontakte professor Jon M. Arnemo: jmarnemo@online.no, der er en af bogens fem forfattere. Bogen kan desuden købes til Kindle på Amazon. Bemærk, at en paperback-version også kan købes på Amazon, men at denne udgaves printkvalitet er nedsat.