De grå nuancer i et sort/hvidt system

Lovgivning Verden er ikke sort/hvid, og en stor del af vores biologiske verden ligger i en gråzone.

Leder

I dette nummer af DVT fortæller dyrlæge og Zoologisk Direktør ved Københavns Zoologiske have, Mads Frost Bertelsen, at han ser sin nylige velkomst i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab som en anerkendelse af veterinærmedicinen og den store videnskab, der ligger i vores verden og vores faglighed. Her har han en fin pointe – samfundet får i stadig stigende grad øjnene op for den viden, dybde og de muligheder, der ligger i dyrlægefaget.

Ud over vores store faglighed bærer vi også på en stor kærlighed til og omsorg for dyr. Vi forstår, hvad dyrene går igennem, og det er fagligheden og hensynet til dyrenes velfærd, der guider os igennem de svære beslutninger og opgaver. Dette krydsfelt mellem faglighed og samvittighed er essentielt, for nok vil vi som dyrlæger gøre vores ypperste for at løse alle de opgaver, embedet kalder på, men naturen er ikke sort/hvid, og det er derfor vigtigt, at samvittigheden spiller sammen med fagligheden.

Det er fagligheden og hensynet til dyrenes velfærd, der guider os igennem de svære beslutninger og opgaver.

Det bliver for alvor problematisk, når nye love begynder at indsnævre den individuelle dyrlæges muligheder for at foretage de bedste behandlinger eller at vurdere i helheder. For når der lovmæssigt dikteres en »one size fits all«-tilgang, bliver de individualiserede og specifikke behandlinger umulige og må tilsidesættes. Dyrlæger ønsker at give dyrene den bedste behandling, og det foregår bedst, når hænderne ikke er bundet på ryggen.

Det gælder ikke kun indenfor de traditionelle fagområder for dyrlæger, at stive regelsæt og samvittighed kan spænde ben for hinanden.

Dyrlæger står over for dyrlæger i mange kontrolsituationer. Begge parter kan blive klemt af gældende lovgivning, og det kan virke ønskeligt at kunne gradbøje lovgivningen, men måske ikke i samme retning. Her skal forståelsen for den anden dyrlæges situation og erkendelsen af vores fælles faglighed være faktorer, der løser problemstillingerne. Så derfor: Husk den gensidige respekt kolleger imellem. Vi kommer fra samme sted og har alle det samme store faglige udgangspunkt. Verden er ikke sort/hvid, og en stor del af vores biologiske verden ligger i en gråzone. I den fælles forståelse ligger også ofte løsningerne på vores fælles udfordringer.