Tre dage med eksotiske dyr

Familiedyr Det var endnu engang en stor fornøjelse at deltage i Diplomat Vladimir Jekls foredrag om eksotiske dyr ved DDDs årsmøde.

Eksoter 1
Referat

Det var for de mange fremmødte en gave at høre denne fremragende, engagerede foredragsholder fortælle i hele tre dage om sine erfaringer fra den tjekkiske klinik, der kun arbejder med de pelsede eksoter. Det var også en gave, at Vladimir er glad for, at vi heller ikke kan holde os tilbage fra at spørge mere ind til alle emnerne. Således endte mange af deltagerne med frivilligt at afkorte kaffepauser til fordel for flere guldkorn.

Vladimir understregede som en vigtig tage hjem-notat, at når man beskæftiger sig med eksotiske dyr, er det nødvendigt at gøre sig klart, hvad normal adfærd, nærings- og husningskrav er for det enkelte dyr.

Især skal der være en opmærksomhed på de anatomiske forskelle. Det kan volde meget skade på dyrene eller ende fatalt, hvis man rådgiver forkert eller ikke har erfaring med, at der fx er meget store forskelle i normale strukturer for kaniner, marsvin, mus, rotter, deguer, chinchilla, hamstere, sugar gliders, ildere eller pindsvin.

Om det er udseende og karakteristika af urinen, tilstedeværelsen af os penis eller accessoriske kønsorganer, tændernes opbygning, blodmængde, forskelle i gastrointestinal kanalens udformning og sædvanlige sygdomme, dyrenes døgnrytme, social adfærd eller mangel på det samme, eller ernæringsmæssige behov, er det ekstremt vigtigt at være med i alle områderne, for ikke at dyrene skal lide unødigt.

Eksoter 2

Normal urin hos kaniner kan se ud på mange måder!

I takt med at der kommer mere og mere ejerfokus på sundheden af deres pelsede eksotiske dyr, og en større deling af nyere viden på de sociale medier, er det klart et område, som kræver, at dyrlægerne ved, at der findes flere muligheder for behandling af disse dyrs
sygdomme.

I en af de mange gode diskussioner om dette stillede Vladimir sig undrende over for de lovmæssige begrænsninger, vi danske dyrlæger har for at behandle fx kælekaniner, fordi kaniner fortsat regnes som produktionsdyr. Selv om dette også blev nævnt til foredragsrækken, og i virkeligheden gør det »ulovligt« at udføre et indgreb som at neutralisere kaniner med de anæstesi- og smertestillende produkter, som er påkrævet for at hjælpe disse dyr forsvarligt, er det absolut nødvendigt at fortsætte med at
neutralisere kaninerne for at undgå uønsket stress i hverdagen fra egne cirkulerende hormoner, samt stress fra en andre intakte artsfæller i hjemmet og undgå udvikling af uterine adenocarcinomer.

Vladimir understregede, at det er godt at få neutraliseret kaninerne i en ung alder (helst når de er 4-6 måneder for de små racer og 6-8 måneder for store racer), for at fjerne risikoen for udvikling af livmoder adenocarcinomer. Ligeledes, hvis man palperer en hunkanin
med caudale tumores abdominalis, er det en god idé at huske at tage røntgen af lungerne forud for operationen, da de ofte metastaserer.

I løbet af de tre tætpakkede dage delte Vladimir ud af sin erfaring om dyrenes sygdomme fra top til tå, og om både diagnostikken og operationerne, som vi i Danmark sædvanligvis beskæftiger os med hos de pelsede eksoter, men også de mere avancerede procedurer. Vi kom vidt omkring i emnerne og talte blandt andet om tandoperationer, øreoperationer, hudsygdomme, urinvejssygdomme, endokrine sygdomme, respirationsvejssygdomme, gastrointestinale sygdomme og hypomotilitet, »ektomier« af dele af indre organer (appendix – veriforme process hos kaniner, leverlapper, ovarieektomier ved hormonproducerende ovariecyster hos marsvin) og ved diverse »otomier« (af ventriklen, tarmen, vesica urinveje, uretere, renalis).

Take home må være, at vi dyrlæger ikke skal lade os begrænse i forhold til, hvilke behandlinger vi iværksætter på eksoter, så længe det er forsvarligt for dyrene, og ejerne er med på det. De pelsede eksotiske dyr har lige så stor ret til fyldestgørende udredning og behandling som andre dyrearter.

Eksoter 3

Adenocarcinomer som metastaser i kaninlunger.

Nødvendigt med stabilisering

Når man begynder at udrede eksoter, er det ekstremt vigtigt, at de bliver stabiliserede, inden man går i gang. Dette gælder især, når de har et kompromitteret kredsløb, er i metabolisk acidose eller er underernæret eller voldsomt smertepåvirket! Det kan tage mellem et par timer til op til en uge med intensiv behandling, før man bør gå videre med dybere bedøvelser og de store indgreb, når man får et svækket dyr ind i klinikken. Derudover skal man forsøge at undgå stress, ellers kan dyret risikere at gå til.

Når man tager urinprøver, blodprøver eller røntgen, anbefalede Vladimir lidt sedation – som minimum Midazolam. Ved mere invasive undersøgelser skal dyrene bedøves med en kombination af anæstestiske og analgetiske produkter forud for, at der eventuelt lægges anæstesigas på. Der skal sørges for, at dyrene som minimum får ilt, overvågning og smertestillende, væske samt tarmmotilitetsfremmende medicin, der skal hjælpe dem bedst muligt igennem deres bedøvelse, indtil de kommer ovenpå igen (i op til to dage efterfølgende).

Det var en stor fornøjelse at lære en masse de tre dage til årsmødet sammen med gode kollegaer. Vi glæder os allerede til næste gang vi ses!