Annonce Banner Banner Banner

Den optimale balance mellem arbejdsliv og fritid findes ikke

Arbejdsmiljø Det er en livslang udfordring at navigere mellem arbejde og fritid. Der er ikke én rigtig måde at gøre tingene på. Forskelle i alder, livssituation, ambitioner og værdier gør, at hver enkelt må finde sin egen balance.

COLOURBOX53180306 © Colourbox
Referat

Det er efterhånden længe siden, at de fleste arbejdede på en bestemt fysisk arbejdsplads fra klokken 8-16. Grænserne mellem arbejde og fritid er blevet flydende, og man kan arbejde mange forskellige steder fra. Det er en fordel for mange med et mere fleksibelt arbejdsliv, men det kan også være en udfordring at finde den rette balance og få det hele til at gå op i en højere enhed. Og det er i høj grad individuelt, hvordan man prioriterer.

- Hvis man er i 30'erne og har små børn, er der én balance, der giver mening, men hvis man er single eller i 50'erne, og børnene er flyttet hjemmefra, prioriterer man måske anderledes. Hver især må finde sin egen vej uden at sammenligne sig med, hvordan andre indretter sig. Man skal gøre sig klart, hvad der er vigtigt for at leve et liv i balance og navigere efter det. Måske vil man gerne hente sine børn tidligt, bruge tid på sin sport eller måske arbejde meget for at gå efter en lederstilling. Det er op til hver enkelt at mærke efter, hvad der giver mening i de forskellige livsfaser og prioritere derefter, siger erhvervspsykolog Pernille Rasmussen.

Restitution er vigtig

Det er et privilegium, hvis man har et arbejde, man er glad for og gerne vil lægge mange timer og kræfter i. Det skal man ikke være bekymret over, så længe man bare husker at restituere, mener Pernille Rasmussen.

- Det er ikke så afgørende, hvor mange timer, man arbejder. Men det er afgørende, at man husker at hvile sig efter en periode med meget arbejde for at undgå stress og udbrændthed.

Problemet opstår først, hvis man ender med at blive så afhængig af sit arbejde, så det går ud over ens relationer til andre mennesker.

- Hvis man ikke kan slippe sit arbejde og bruger al sin energi der, opstår der en ubalance, hvor man ikke kan være nærværende, når man har fri. Når mobilen er i lommen hele tiden, kan det være fristende lige at sende en besked eller svare på en mail. Reelt tager det måske ikke så lang tid, men man glemmer den mentale tid rundt om opgaven og glemmer, at man ikke er nærværende overfor dem, man er sammen med. Ofte er man selv den sidste til at opdage, at der er et problem. Så hvis andre er bekymrede, skal man lytte og tage deres bekymringer alvorligt.