»Den fedeste opgave er at gøre noget, der er enormt kompliceret, let«

Iværksætter VETiSearch er på kort tid blev et kendt navn i veterinærbranchen. Bag platformen med information om veterinærmedicin står Sabine Förderer. En dyrlæge, der er fuld af forretningsideer og en lyst til at gøre komplicerede ting lønsomme og enkle.

Sabine Web

»Alle de gange, jeg har kastet mig ud i noget nyt, har jeg på intet tidspunkt overvejet, om det var en businesscase eller ej. Jeg er drevet af at finde nye løsninger, og man kan sige, hvad jeg tror på, andre mennesker og dyr har brug for«, siger Sabine Förderer, der driver VETiSearch sammen med Emil Gaarde og tre andre it-ansatte fra deres lokaler på Frederiksberg.

© Pia Rindom
Portræt

Om det er kombinationen af at have studeret arkitektur og design før dyrlægestudiet eller en brændende interesse for at programmere, der har fået Sabine Förderer på sporet af de mange forretningsideer, hun har kastet sig ud i, er ikke helt klart. Men der er ingen tvivl om, at hun er tændt af en indre gnist til at sætte ting i værk.

- Jeg er nok født iværksætter – jeg har lavet en del firmaer i sit liv, siger Sabine, der siden de spæde teenageår har været interesseret i at programmere og lave hjemmesider.

Hun er blandt andet ophavskvinde til VMFs hjemmeside – studmedvet.dk – der stadig er i brug, her 19 år efter Sabine forlod dyrlægestudiet. Det nyeste skud på stammen er hjemmesiden vetisearch.dk, der giver adgang til information om alle receptpligtige veterinærmedicinske produkter på det danske marked. Den kommer vi tilbage til.

Udlængsel

Lang historie kort. Sabine blev dyrlæge i 2003 og arbejdede i de første år på forskellige dyreklinikker – bl.a. Holbæk Dyrehospital og Københavns Dyrehospital.

En længsel efter at komme ud i verden betød, at Sabine i 2008 kastede sig ud i et nyt kapitel af sit arbejdsliv. Hun rejste til Dubai, hvor gode venner banede vejen for, at hun kunne skifte smådyrene i København ud med sheikens geparder og hunde. Senere blev hun headhuntet til at være head of i det største veterinærmedicinske firma i Dubai, hvor hun blandt andet skulle forhandlede licenser med lægemiddelproducenter fra hele verden.

- Det var nogle ret interessante og sjove år. Når jeg ser tilbage, er det ret vildt, at jeg gjorde det. For det er jo et land, hvor det er arbejdsgivers marked. Hvis du mister dit job, skal du være ude af landet indenfor en måned – så det er jo en helt anden verden end at have sit personlige og professionelle sikkerhedsnet, som man har i Danmark, indskyder Sabine.

Jeg tænkte – det her må kunne gøres smartere.

I alt blev det til fire år, inden hun i 2012 rykkede videre til London, nu sammen med sin bedre halvdel og to små drenge. Og samtidig vinkede Sabine farvel til Dubai Pet Food, som hun fik ideen til og etablerede, imens hun var i Dubai. Dubaipetfood.com er nu den største onlineshop for foder, plejeprodukter og alverdens andet tilbehør til dyr i Emiraterne og landende rundt om.

- Jeg kunne se et kæmpe hul i markedet, forklarer Sabine til spørgsmålet om, hvorfor hun også bevægede sig ud ad den vej.

At hendes ide er blevet en succes, er noget, hun er stolt af, da firmaet har givet tusindevis af kæledyr mulighed for adgang til godt foder, plejeprodukter og aktiveringslegetøj. Sabine valgte at dog videregive den blomstrende forretning til sine venner – som nonprofit startup – fordi det med køb og salg, ikke var Sabine. Og det har hun det rigtigt godt med, fortæller hun.

Man fornemmer tydeligt, at iværksætteren har en iboende stræben efter at løse faglige udfordringer og lysten til at gøre tingene bedre. Som Sabine fortæller det, så var det også årsagen til, at hun udnyttede de gode kursusmuligheder i de to år, hvor hun boede i London. Hun ville være god til sit fag – ikke alle dyr – men med fokus på hunde og katte, og det er udelukkende de dyr, der bliver budt velkomment til hos i Frederiksberg Dyreklinik og Spa, som Sabine åbnede, da hun kom tilbage til Danmark i 2014.

Det må kunne gøres smartere

- Da jeg åbnede klinikken, stod jeg som alle andre dyrlæger og skulle have et journalsystem. Min mand og jeg kendte Emil Gaarde, som jeg nu har startet VETiSearch med, og sammen lavede vi derfor et journalsystem, fortæller Sabine og lægger vægt på, at med sit eget skræddersyede journalsystem kunne hun skære det til i forhold til egne behov på klinikken.

- Og det er noget af det indhold, der er i mit journalsystem, der også har givet mig inspirationen til VETiSearch.

Hun forklarer, hvordan det var en irritation hver morgen at skulle åbne 5-10 forskellige hjemmesider med login, når hun skulle hente informationer om medicin.

- Jeg tænkte: »Det her må kunne gøres smartere«, og så var det, at ideen til VETiSearch dukkede op. Det var et kæmpe behov for mig selv, men det var også den her kreative løsningstænkning, der fik mine tanker på, at der var et »hul«.

I tankerækken refererer Sabine til en speaker, hun hørte på en veterinary business konference i Dubai.

- Det unikke ved denne speaker var, at han både var uddannet dyrlæge og revisor, og han sagde, at alle udregninger har vist, at hvis man får under 30 % i plus på sine ydelser, når man håndterer medicin, så har man som dyrlæge faktisk mistet penge. Det er jo ikke gratis at bestille, håndtere og udlevere medicin. Du skal have et lager, der også koster, du skal have en medarbejder, der har tjek på lagerbeholdningen og bestiller medicinen og så videre … og jeg tænkte: »Okay jeg skal bruge min og mine medarbejderes kostbare tid på at finde oplysninger om den medicin, jeg skal bruge, og jeg bliver overhovedet ikke honoreret for det, så det eneste der er at gøre her, er at gøre det mere effektivt«. Simpelthen at gøre medicininformationerne lettere tilgængelige, korrekte og up to date, samtidigt med at man laver en tidsoptimering. I vores branche er hvert sekund vigtigt - og derfor gik jeg ind og lavede platformen, siger Sabine.

Opslagsværket

Kort fortalt er VETiSearch et stort videnskabeligt opslagsværk om tilgængelig receptpligtig veterinærmedicin, hvor data hentes fra Lægemiddelstyrelsen, det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og medicinpriser.dk. Hjemmesiden indeholder også informationer om humanmedicin, i de mere sjældne tilfælde, hvor dette skulle være et behov.

- Vi startede i 2019, og i foråret 2020 fandt jeg syv testklinikker. Vi testede faktisk helt hen til sensommer ’20, og 7. september gik vi online. Til at begynde med var tilslutningen stille og rolig, og så tog det fart, fortæller Sabine.

I dag bliver platformen brugt af mere end 1.650 danske dyrlæger i klinisk praksis.

- Vi slår på, at man til enhver tid kan finde al veterinærmedicin i Danmark på siden. Og når man udskriver recepter fra platformen, skal det være muligt til samtlige 450 apoteker i Danmark plus de ekstra grossister, der har lov til at sælge medicinen. Vi vil ikke være markedsstyrende, siger Sabine og tilføjer, at det er gratis for brugerne – det vil sige dyrlæger, dyrlægestuderende, veterinærsygeplejersker og apotekerne – at få en personlig profil på platformen.

Noget af det, som Sabine fremhæver som et plus, er muligheden for at reducere mængden af information.

- Selv får jeg stadigvæk brevpost med invitationer til fx svinekongresser. Jeg har aldrig arbejdet med svin, og det er spild af penge, og det forstyrrer mig som dyrlæge, at jeg skal tage stilling til irrelevant information. Så når du går ind på vores hjemmeside og skriver, hvilke dyr du er interesseret i, så bliver alt andet sorteret fra. Det sparer en masse tid og ressourcer, som du i stedet kan bruge på at være en god og fagligt opdateret dyrlæge. Faktisk sparer platformen dyrlægerne for 100 arbejdstimer om året, slår Sabine fast.

VETiSearch kan stilles gratis til rådighed, da medicinalfirmaer kan betale for at kunne lægge såkaldt udvidet produktinformation op på siden.

- Vi er i 2022, hvor medicinalfirmaerne bør have mulighed for at skabe up to date, korrekt online produktinformation til os dyrlæger, og jeg håber, at endnu flere medicinalfirmaer ser, hvor meget denne form for vidensdeling hjælper den enkelte dyrlæge i sin travle hverdag. Og det er helt sikkert fremtiden, at medicinalfirmaer ikke bruger unødige ressourcer på at sidde og lave tryksager til print.
Men til en start har det ikke gjort det alene. Sabine valgte i 2019 at sælge en del af sin dyreklinik, for at kunne få råd til at finansiere programmeringen af VETiSearch.

- Man må lægge sine ofre, når som iværksætter tror på sin ide, erkender Sabine.

Inspirationen hentes i klinikken

Sabine synes ikke, det er svært at forene dyrlægearbejdet i klinikken med bryderierne ved tasterne med koder og gode ideer.

- Den fedeste opgave er at gøre noget, der er enormt kompliceret, let. Jeg tror, at grunden til, at dyrlægerne er så glade for platformen, er fordi, den matcher et flow i klinikken. Og derfor skal jeg være i en klinik, fordi det giver inspirationen til at gøre platformen endnu bedre.

Og forbedringer og nye tiltag er der masser af.

- Der er så mange positive tilbagemeldinger og gode ideer fra dyrlægerne, og jeg prøver virkelig på at imødekomme dem ved at skabe nye løsninger, siger Sabine.

Hun nævner fx kobling mellem bakteriefund og valg af antibiotika.

- Vi har en ide om, at dette vil hjælpe dyrlægerne endnu mere med det diagnostiske arbejde, og vi håber på sigt, at det giver dyrlægerne et værktøj til at nedsætte brugen af antibiotika i dagligdagens praksis.