Veterinary Industry Nordic (ViNordic) står bag MedicinTilDyr, der som bekendt findes både som en hjemmeside og en app, og begge medier indeholder information om veterinære lægemidler. Og sådan bliver det ved med at være, når medicinkataloget i 2022 opgraderer til next level.
- I dag flytter informationen sig hurtigt, og det er derfor meget væsentligt, at du som dyrlæge hele tiden har adgang til fuldt opdaterede oplysninger, og at du i øvrigt har adgang til de bedste og mest direkte muligheder for at finde de lægemidler, du skal bruge.
- MedicinTilDyr har fint udfyldt den rolle, men hele det begreb, der hedder user experience, flytter sig også – det vil sige, at vi som forbrugere af digitale tjenester som MedicinTilDyr har en forventning om, at det formsprog, vi får præsenteret informationerne i, giver en god brugeroplevelse, forklarer Adam Estrup og tilføjer:
- Der er ikke noget, der ændrer sig i de grundlæggende informationer – hele grundlaget er det samme. Det er stadig produktresumeerne, der er omdrejningspunktet, og de kommer til at være det i endnu højere grad, når den nye veterinærlægemiddelforordning træder i kraft, hvor dyrlægen skal være endnu skarpere på, at lægemidlerne anvendes, som det er foreskrevet i produktresumeerne. Det nye er, at der kommer en anden tilgængelighed af informationerne og en styrket brugervenlighed i MedicinTilDyr 2.0.
Et større produktkatalog
Det nye MedicinTilDyr bliver opbygget omkring de oplysninger, der kan trækkes fra Lægemiddelstyrelsen og fra det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) samt medicinpriser.dk, og de datastrømme, der er derfra. Strukturen bliver bygget op omkring ATC-koder, som der så naturligvis også kan søges på.
- MedicinTilDyr kommer på sigt til at indeholde samtlige produkter i Danmark og Sverige, og hensigten er, at vi på et tidspunkt også vil have Norge og Finland med, således at du får et samlet katalog for veterinære lægemidler i det nordiske område. Det har jo den fordel, at du som bruger kan se, om der fx er et lægemiddel, der ikke er til rådighed i Danmark, men findes i Sverige eller i Norge og omvendt, forklarer Adan Estrup.
- Dét at kunne etablere et nordisk katalog gør alt andet lige, at du vil få lettere adgang til at søge produkter på tværs af det nordiske område. Hvis midlet ikke er til rådighed i et land, bliver det sådan, at man med et enkelt klik kan få oplyst, om det er til rådighed i et andet nordisk land – på den måde kan der blive kortere vej til eksempelvis at søge udleveringstilladelse.
Lige nu er det de enkelte virksomheder, der har deres produkter på MedicinTilDyr, der selv skal opdatere informationerne.
- Processen er i dag sådan, at der er redaktører på Københavns Universitet, der sørger for, at de tekster, der kommer ind, er korrekte, og at der er overensstemmelse med produktresumeet. Fremover bliver det baseret udelukkende på produktresumeet. Og det giver lettelser i forhold til administrationen. Men det vigtigste er, at du som bruger kan få adgang til opdateret og præcis information om de produkter, der er på markedet.
Adam Estrup understreger, at det er op til den enkelte producent at sørge for, at der er brugervenlig information.
Integration til en kommende receptserver
Et mål er også, at MedicinTilDyr på sigt skal kobles op til en veterinær receptserver, som Adam Estrup tror og håber på, snart kommer til at se dagens lys.
- Sammen med Dyrlægeforeningen er vi i en meget positiv dialog med Lægemiddelstyrelsen. Fødevarestyrelsen er selvfølgelig også interesseret, og vi har haft Apotekerforeningen med indover. Jeg tror ikke, at der er nogen i hele den gruppe, der ikke synes, det er fantastisk, og det er klart, at vi vil sørge for at få MedicinTilDyr 2.0 koblet op til receptserveren på samme vis, som vi har aftaler med mange af de virksomheder, der leverer software og kliniksystemer til dyrlægerne. Her arbejder vi også på at få lavet en vertikal integration, understreger Adam Estrup.
- Vores engagement med at få skabt en veterinær receptserver og kobling til MedicinTilDyr 2.0 er at sikre, at den enkelte dyrlæge har det bedste værktøj, hun eller han kan have, og hvor fokus kan være på behandlingen af det enkelte dyr, og ikke på, om man kan få et it-system til at fungere sammen med et andet.
Sikkert system
Selvom opbygningen af MedicinTilDyr 2.0 har været undervejs i et godt stykke tid, bevarer Adam Estrup tålmodigheden.
- Vi er nødt til at vide, at den datastruktur og den sikkerhed, der skal bygges ind i systemet, virker. Og det tager bare rigtig lang tid. Det skal både se godt ud på overfladen og være sikkert.