God tone på Facebook og andre sociale medier

Kommunikation Tonen på de sociale medier kan indimellem være barsk. Desværre har en hård tone det med at smitte, så her er nogle tips til at holde en god tone på nettet.

Taleboble
Guide

Måske har du oplevet det selv – du deltager i en debat, der bliver opildnet, og pludselig bliver du mødt med en hård tone. I den situation er det let at lade sig rive med og svare igen i samme dur. For en barsk tone har det med at smitte. Heldigvis har den gode tone de samme egenskaber, så her er nogle tips til, hvordan du skaber en god debat.

  1. Skriv gerne, som om du står overfor en person. Og skriv, som du gerne selv vil tales til. De sociale medier befinder sig i et krydsfelt mellem skrift og tale, og derfor er det er også den måde, du bør skrive på.
  2. Tal pænt om og til folk, og hæng ikke nogen ud.
  3. Det er okay at være uenige – det er jo det, der skal til for at have en god diskussion. Men husk også, at når man er uenig, er det ekstra vigtigt at holde en høflig tone.
  4. Lad være med at skrive på dine følelser. Hvis du kan mærke, at du er på vej til at blive hidsig, så stop op, og tænk dig om en ekstra gang, inden du svarer.
  5. Hvis du oplever en hård tone – enten overfor dig selv eller overfor andre, er det en god ide at sige fra og bede om en ordentlig tone. Hvis det ikke sker, så forlad debatten, og fortæl gerne på en venlig måde, hvorfor du ikke ønsker at deltage mere.

Også i DDDs Facebookgrupper

I DDD deltager mange medlemmer i en eller flere af de seks forskellige fagbestemte Facebookgrupper. Aktiviteten og debatlysten kan være stor og nogle gange også ophedet. Derfor har hovedbestyrelsen opdateret rammerne for debatten i grupperne, så vi alle kan debattere i en god tone.

Du finder en oversigt med links til DDDs sociale medier her