En iværksætter i maven

Iværksætter Myten om, at en nystartet iværksætter har arbejdsuger på 70-80 timer, sidder godt fast. Du skal gå »all in«, hører man ofte. Men alt det er jo netop noget, man selv er herre over som selvstændig, siger iværksætteren Casper Blom.

COLOURBOX24178685
Interview

Når Casper Blom holder foredrag om ideudvikling og iderealisering, slutter han altid af med at sætte tilhørernes egne ideer i spil. Kommer han på en folkeskole, handler de om flyvende huse og heste. Alt kan lade sig gøre, og alt er sjovt. Kommer han på en handelsskole, begynder eleverne straks at være mere realistiske. Der er pludselig nogle budgetter at tage højde for og nogle ting, der ikke kan lade sig gøre. Kommer han på et universitet, er der sat på spidsen intet, der kan lade sig gøre. Ideer bliver skudt ned, før de får en chance.

- Generelt er de universitetsstuderende meget hårde ved deres egen ide. De vil helst selv være de første til at se alle svaghederne ved den. Og det er markant, hvor meget energi der går til fx »de elendige danske skatteregler for selvstændige«, når vi snakker iderealisering, siger Casper Blom.

Derfor er det første, der dukker op, når han skal give gode råd til den iværksættertype, som denne artikel skal handle om – den nyuddannede eller måske mere erfarne akademiker med en god ide og en iværksætter dybt nede i maven: Begynd med at være legende let og næsten naivt positiv i din tilgang!

-I den fase, hvor du udvikler på en ide, er det meget vigtigt, at du ikke er for selvkritisk. Det kan godt være, du ikke får en hest til at flyve, men så får du måske noget andet til at flyve. Det er heller ikke endnu, at du bør tynge dig selv med økonomiske overvejelser. Se det som en hobby, du bruger nogle aftener og weekender på i stedet for at se Netflix. Mens du udvikler ideen, gælder det om at undersøge og blive klogere. Er der nogle Facebookgrupper eller lokale netværksgrupper, der kan understøtte dit projekt? Tag til nogle arrangementer, og tal højt til om din ide til alle, der gider høre på dig. Også i køen i Netto.

- Vær helt åben i dit sind, når du er i den indledende fase, for det er mere reglen end undtagelsen, at man starter med at tro, at man skal én ting, og så finder man ud af undervejs, at man skal noget lidt andet eller noget helt andet, siger Casper Blom.

Det er ikke altid, at en god ide kommer dumpende ned fra himlen, som da Newton fik et æble i hovedet og satte fysikken på formel. Det er tilladt at gå strategisk frem, afsøge markedet og afstemme sine ideer med det, påpeger han.

Casperblom

Casper Blom begyndte selv som iværksætter som 12-årig, da han fandt på den ide at samle
brugte golfbolde og sælge dem videre. I dag driver han sikkerhedssoftware firmaet Chili
Security.

- Mit bud er, at de fleste med iværksætterdrømme, der læser denne artikel, vil være optagede af bæredygtighed i en eller anden form. Timing er vigtig, og lige nu er den rigtig god for produkter, der har den vinkel. Det er en trend, man kan lave gode forretninger på, samtidig med at man gør noget godt for verden, siger Casper Blom.

Tag springet

Brug to-tre måneder på den proces, hvor du modner din ide i fritiden – og så ikke et minut længere, foreslår han. 

- Nogle iværksættertyper er så glade for udviklingsfasen, at de har svært ved at forlade den. De bliver hængende i forberedelserne og i deres visioner og fantasier. De får ikke taget de første vigtige telefonopkald ud i verden til nogen, der er dygtigere end dem selv. Udfordringen er ofte, at de når, det kommer til stykket, af en eller anden grund er bange for at tage springet, siger Casper Blom, som bruger mange sportsmetaforer, når han skal beskrive det mindset, der virker i iværksætteri. Her kommer den første: Står du på en 3-metervippe og ved ikke, om du tør springe, så kan du have læst lige så mange bøger, du vil, om springteknikker, og du kan have den bedste lærer. Men springer du, eller springer du ikke? 

- Det momentum, hvor man går fra udviklingsfase til egentlig forretning, er nærmest pr. definition angstprovokerende. Og jeg vil tillade mig den påstand, at det øjeblik kan føles ekstra skræmmende for højtuddannede,som måske siger farvel til et vellønnet job med pensionsopsparing. Det frie fald virker mere radikalt, når man satsersin 6-årige uddannelse, måske oven i købet vælger fra at bruge den, siger Casper Blom, hvis bedste råd er: Hvis du kan mærke, du vil det her, så spørg dig selv, hvad der er det værste,som kan ske.

- Vi lever i et land, hvor man bliver grebet lige meget, hvor galt det går. Derudover skal man huske på, at hvis man sætter sin livsstil ind på sit projekt, kan man leve billigere, end man skulle tro i de par år, man starter sin virksomhed op, siger han.

Løvens hule

Kan jeg stå helt på mål for min ide og den livsstil, det vil medføre at virkeliggøre den? Er det nødvendigt at låne nogle penge til at begynde med, og er jeg villig til det? Hvis du vælger at springe, skal du gøre det ordentligt, og derfor er det vigtigt at reflektere over disse spørgsmål, mener Casper Blom.

- For lige om lidt skal du henover præcis samme hurdle som dem, der pitcher deres ide i tv-programmet Løvens hule. Det er nu, det skal vise sig, om din kæreste og din mor og far havde ret i, at du har verdens bedste ide. For nu står du ansigt til ansigt med nogen, der med stor sandsynlighed vil kunne give dig en realistisk fornemmelse af, hvor god ideen er, når den møder markedet, siger Casper Blom, som har erfaring for, at lige præcis det øjeblik, kan være en provokerende øjenåbner for en nystartet iværksætter.

- Når du møder dem, der gerne skulle tjene nogle penge på, at du lykkes med din ide, vil du måske opdage, at der er lidt længere til mål, end du troede. Det skal du ikke lade dig slå ud af.

Det er tilladt at gå strategisk frem, afsøge markedet og afstemme sine ideer.

I stedet for at se et maratonløb og en lang lige vej på 42 km foran dig, så tag det første step. Én ting af gangen. Lad det udvikle sig, lad det gro. Og lad meget gerne et af de første steps, du tager, være at lave en prototype, foreslår han.

- Det er nu, din ide skal testes. Derfor bliver den nødt til at være manifesteret i en eller anden form. Glem alt om produktion i Kina i denne fase. Nu skal du blot have lavet nogle få eksemplarer af dit produkt, så du kan teste det direkte på kunder og efterfølgende ringe dem op og spørge, hvordan det virkede. 

Hvor simpelt kan du lave en prototype?

- Test produktet på den billigst mulige måde, anbefaler Casper Blom. 

- Lad vær med at tro, at du skal have bygget hele rumraketten, før du får feedback fra kunder. Hvis du har et fysisk produkt,så gå i luften med hjemmesiden eller Facebooksiden, der reklamerer for det. Se, om du kan sælge 10 produkter, og spørg kunderne: Fungerede det? Hvad  mangler det? Ville du anbefale det til dine venner? »Jo den fungerer fint. Men det er virkelig dumt, der ikke er en prop i bunden, for den bliver våd, når man bruger den meget«, siger en af testpersonerne måske. Super! Du fik noget afsindig vigtig feedback.

Dyrk friheden

Der er ofte en lidt for hård retorik omkring, hvad der skal til for at lykkes som iværksætter, mener Casper Blom.

- Myten om, at en nystartet iværksætter har arbejdsuger på 70-80 timer, sidder godt fast. Du skal gå all in, hører man ofte. Men alt det er jo netop noget, man selv er herre over som selvstændig. Engang arbejdede jeg 12 timer i døgnet, men jeg fandt ret hurtigt ud af, at det ikke gav mig det rigtige drive. Det gjorde derimod friheden til selv at vælge, hvor og hvor længe jeg vil arbejde. Som iværksætter sætter man selv sine mål, pointerer han.

- Hvis du vil bygge en milliardvirksomhed, så tror jeg på, at du bliver nødt til at knokle for det. Du kommer heller ikke til at spille fodbold som Messi, hvis du ikke sparker til en bold hele din barndom og ungdom. Men hvis du vil spille på nogenlunde højt niveau i Danmark, er der eksempler på, at spillere starter ret sent og alligevel klarersig hæderligt isuperligaen. Det er præcis det samme for iværksættere.

- 99,9% af iværksættere får aldrig bygget en virksomhed, som bliver mere end 100 millioner kr. værd. Men jeg tror på, at mange får et fantastisk og spændende liv med en masse frihed, uden at blive dårligere stillet økonomisk.

- Langt de fleste succeser har den karakter. Man skaber en forretning,som man lever fint af i mange år. Nogle gange går det bedre end andre gange, men alt i alt er det det hele værd,siger Casper Blom.