Nyt fra Dansk veterinær Konsortium: Der er noget i luften - stigning i influenza hos grise

DVT COLOURBOX46754734 © Colourbox
Kort nyt


Tekst Pia Ryt-Hansen og Lars Erik Larsen, KU SUND | Jesper Schak Krog og Charlotte Kristiane Hjulsager, SSI

Influenza A virus (IAV) hos grise giver anledning til de samme symptomer, som vi mennesker oplever, når vi er ramt af influenza, men i en intensiv svineproduktion kan kombinationen af IAV og andre respiratoriske patogener give anledning til mere alvorlig sygdom, og dermed have markant indflydelse på produktionen, velfærden og antibiotikaforbruget.

Siden 2011 har en passiv overvågning af influenza A virus (IAV) i grise været implementeret for at holde øje med prævalensen og udviklingen af influenzavirus i de danske svinebesætninger. De seneste år er der sket en markant stigning i andelen af indsendelser, der tester positive for IAV, hvilket er sammenfaldende med, at nye subtyper og genotyper, som formentlig bærer på fordelagtige genkombinationer, er opstået.

I de tidlige år i overvågningen lå IAV prævalensen omkring 44-47 %, hvorefter der sås en stigning i årene 2017-2021 til en prævalens på 51-56 %. I 2022 og 2023 er prævalensen således igen steget og ligger nu på over 60 % IAV-positive indsendelser. I 2023 testede 61 % af de 478 indsendelser til overvågningen positive for IAV (Figur 1).

Figur 1. Overblik over IAV-negative og -positive indsendelser samt andelen af IAV-positive indsendelser med pandemisk influenza (H1pdm09).

Andelen af IAV-positive indsendelser, der tester positiv for pandemisk influenza »H1pdm«, som vi kender fra »svineinfluenzaen«, der gav anledning til en human influenzapandemi i 2009, er også steget de seneste fire år og udgør i 2023 40 % af de positive indsendelser.

I 2018 testede den første besætning positiv for den nye IAV »H1pdm09N1av«, som er en kombination af den pandemiske influenza nævnt ovenfor og en af de første influenzavirus påvist i Danmark »H1avN1av«, som oprindeligt stammer fra fugle. Denne nye virus er steget markant i prævalens de seneste år og har yderligere optaget en såkaldt ny »intern genkasette«, igen med en blanding af pandemiske og aviære gener. Denne interne genkasette er i 2023 inkorporeret i næsten alle de subtyper, der påvises i Danmark og udgør over 40 % af de genotypede danske IAV i 2023. To IAV fra grise med netop denne genkasette gav i 2021 anledning til de to første zoonotiske cases i Danmark. I et større forskningsprojekt »Fluzoomark«, sponsoreret af Novo Nordisk Fonden, er vi ved at undersøge, om virus med netop denne genkasette har en fordel frem for andre virus.

I 2023 er der for første gang foretaget en aktiv overvågning for IAV i øko- og frilandsbesætninger. I alt 25 øko- og frilandsbesætninger blev inkluderet, og der blev taget næsesvabere fra grise i faremarken ved fravænning og to uger efter fravænning. Resultaterne fra dette studie viste, at 28 % af besætningerne var positive for IAV, og at der oftest blev påvist IAV omkring fravænning. Denne prævalens er markant lavere end den observeret i den passive IAV-overvågning, på trods af at 5/7 positive øko- og frilandsbesætninger også havde kliniske tegn på luftvejsinfektion. Alt i alt viser resultaterne, at prævalensen af IAV er lavere i øko- og frilandsbesætninger, hvilket kan skyldes, at det var en aktiv overvågning, men måske også andre faktorer, som er forskellige fra den konventionelle svineproduktion.