Ny teknologi skal sikre bedre dyrevelfærd i kødproduktionen

Kødkontrol Det EU-finansierede projekt aWISH udvikler nye teknologier til automatisk overvågning af dyrevelfærd i grise- og slagtekyllingeproduktion. Med fokus på præcise dyrevelfærdsindikatorer og hurtig feedback til landmænd og slagterier, styrker projektet dyrevelfærden på tværs af Europa.

20240801 222222 6 6000X4108ma © Jens Büttner/DPA/Ritzau Scanpix
Notits

 

Tekst aWISH Consortium. (Oversættelse Pia Rindom)

aWISH (Animal Welfare Indicators at the Slaughterhouse) er et fireårigt projekt, finansieret af Horizon Europe-programmet, som begyndte i 2022 og afsluttes i 2026. Projektets hovedformål er, i samarbejde med 28 partnere fra 11 europæiske lande, at udvikle og levere kapaciteten til at vurdere og forbedre velfærden for produktionsdyr i hele Europa. Dette skal opnås gennem automatisk overvågning af dyrevelfærdsindikatorer på slagterier samt ved at give feedback og rådgivning om bedste praksis til dem, der er ansvarlige for de forskellige produktionsled.

Centralt i projektet er seks pilotprojekter inden for grise- og slagtekyllingeproduktion, hvor banebrydende teknologier til overvågning af dyrevelfærd bliver udviklet og afprøvet i praksis. De indsamlede data vil danne grundlag for et avanceret feedbacksystem, der skal give landmænd og slagterier konkrete værktøjer til at forbedre dyrevelfærden. Når projektet afsluttes, vil et omfattende katalog over dyrevelfærdsindikatorer blive gjort tilgængeligt for sektoren, ledsaget af praktiske vejledninger i »best practice«. Målet er at sikre en markant forbedring af dyrevelfærden på tværs af Europa – et kerneprincip for hele projektet.

Projektet, som ledes af det belgiske forskningsinstitut EV ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek), retter sig mod grise- og slagtekyllingeindustrien – de to mest talrige dyrearter i EU, som stadig står over for betydelige dyrevelfærdsproblemer gennem hele produktionskæden. Med deres korte opvækstperiode er disse arter særligt velegnede til testning af nye overvågningsteknologier, da dyrevelfærden kan vurderes løbende, og nødvendige indgreb kan foretages hurtigt. Selvom fokus i første omgang er på grise og slagtekyllinger, er målet at kunne overføre resultaterne til andre dyrearter i fremtiden, da de teknologier og indikatorer, der udvikles, kan tilpasses forskellige produktionssystemer.

Den danske partner i projektet, Københavns Universitet, spiller en central rolle ved at udvikle lister over dyrevelfærdsindikatorer, som kan overvåges automatisk – både for slagtekyllinger og grise. Universitetet er også ansvarligt for at vurdere, hvordan disse indikatorer bedst kan indsamles og analyseres, hvilket vil muliggøre udformningen af dyrevelfærdsprotokoller baseret på de indsamlede data. Denne indsats skal sikre en præcis og systematisk tilgang til at forbedre dyrevelfærden i produktionskæden.

Næsten to år inde i projektet kan vi med stolthed meddele, at der efter omfattende forskning er blevet udviklet to detaljerede lister over dyrevelfærdsindikatorer (Animal Welfare Indicators - AWI) samt de teknologier, der kan måle hver enkelt indikator – én for grise og én for slagtekyllinger. Projektet har med succes implementeret 15 banebrydende teknologier i seks regionale pilotprojekter inden for grise- og slagtekyllingeproduktion i hele Europa, hvilket har ført til installation af 24 nye overvågningssystemer.

Seks pilotprojekter i grise- og slagtekyllingeproduktion

De to første pilotprojekter, lokaliseret i Holland og Spanien, fokuserer på griseproduktion. I pilotprojekt 1 er PigInspector-teknologien (CLK) blevet implementeret, hvilket muliggør overvågning af øre-, hale- og hudlæsioner samt halelængde på slagtekroppe. Desuden er STREMODO-sensorerne (FBN), som registrerer stressvokalisering i aflæsningsområdet og indelukket, blevet installeret sammen med blodplasmaanalyser for at måle stressniveauindikatorer (FBN).

I pilotprojekt 2 er der installeret tre teknologier fra InnoTech Vision – Enviro-, Weight- og Lesion-Detect – som overvåger staldklimaet (temperatur, relativ luftfugtighed, ammoniak-, CO2- og støvkoncentrationer), dyrenes vægt samt lungelæsioner på slagtebåndet. Denne teknologi har allerede vist sit værd ved at opdage en begyndende luftvejssygdom på en farm, seks dage før kliniske symptomer viste sig. Derudover blev Stunning Effectiveness-teknologien (Wel2be), som kontrollerer dyrets bevidsthed efter bedøvelse gennem kornealrefleks, og en teknologi til overvågning af tårestreger (Wel2be) også implementeret.

Pilotprojekterne 3 og 4, der er placeret i Frankrig og Polen og fokuserer på slagtekyllinger, benytter EBENE-appen (Itavi) til at vurdere dyrevelfærd under farmbesøg. I pilotprojekt 3 er flere teknologier blevet installeret, herunder EBroilerTrack Image (Itavi), der sporer individuelle slagtekyllingers aktivitet på farmen, og EBroilerTrack Sound (Itavi), som overvåger vokaliseringer i slagteriets lairage. Desuden er Stunning Effectiveness-teknologien (Wel2be) og ChickenCheck Hockburn og Footpad (CLK), der måler hockburn og fodpudelæsioner på slagtebåndet, blevet implementeret. Transportfasen, hvor sensorer i transportkasserne måler CO2, relativ luftfugtighed og temperatur, overvåges også.

I pilotprojekt 4 er EBENE-appen (Itavi) også blevet indført på farmene, og ChickenCheck Hockburn og Footpad (CLK) blev installeret sammen med den nye ChickenCheck Catch Damage-teknologi (CLK), som måler fangstskader på ben, vinger og bryst hos slagtekyllinger.

Pilotprojekterne 5 og 6, som fokuserer på griseproduktion og er placeret i Østrig og Serbien, befinder sig i anden fase. Her testes udvalgte teknologier fra første fase som ekstern validering. PigInspector-teknologien er allerede blevet installeret i Østrig, og dataindsamlingen vil snart begynde. De resterende installationer i disse projekter er planlagt til de kommende måneder.

De data, der indsamles via disse teknologier, vil blive integreret i aWISH-dataplatformen, som allerede er under udvikling. Beta-versionen forventes frigivet, testet og valideret inden årets udgang. Interessenter i produktionskæden vil få adgang til platformen for at overvåge resultaterne fra deres egne farme og dyr.

Ekspertpanel sikrer vidensdeling i hele produktionskæden

aWISH har også oprettet et ekspertpanel for grise- og slagtekyllingeproduktion, hvor eksperter fra alle led i produktionskæden kan deltage i diskussioner om projektets resultater. Panelet giver mulighed for at dele viden, erfaringer og aktivt bidrage til at nå projektets mål om forbedret dyrevelfærd. Alle interesserede kan tilmelde sig panelet via hjemmesiden »Join Expert Panel – aWISH« (awish-project.eu).

For mere information om aWISH kan du besøge projektets hjemmeside (www.awish-project.eu) og følge med på sociale medier for løbende opdateringer (@aWISH).

Finansieret af Den Europæiske Union. Synspunkterne og holdningerne, der udtrykkes, er udelukkende forfatterens ansvar og afspejler ikke nødvendigvis EUs eller Europa-Kommissionens synspunkter. Hverken Den Europæiske Union eller Europa-Kommissionen kan holdes ansvarlige for dem.