Annonce Banner Banner Banner

»Vi skal stå sammen om at sige fra«

Dyrevelfærd Dyrlæger har et særligt ansvar som dyrenes stemme i en verden, hvor kommercielle og politiske interesser ofte vejer tungere end hensynet til dyrs velfærd. Mette Uldahl, tidligere veterinærkonsulent for Dansk Ride Forbund, har med sin nylige opsigelse sendt et kraftigt signal om, hvor vigtigt det er, at dyrlæger står op for dyrene – også når det kræver at sige fra over for eksternt pres.

Shutterstock 1517652275 © Shutterstock
Interview

 

- Som dyrlæger har vi en særlig rolle – vi er dyrenes eneste talerør, siger Mette Uldahl.

- Når vi oplever, at dyrenes velfærd bliver kompromitteret, er det vores pligt at handle. Hvis vi ikke står op for dyrene, hvem gør det så?

Efter 12 år som veterinærkonsulent for Dansk Ride Forbund valgte Mette Uldahl den 5. september at træde tilbage. Årsagen var hendes stigende frustration over den måde, forbundet håndterede flere alvorlige sager om hestevelfærd på.

Hun forklarer, at beslutningen ikke var baseret på enkelte episoder, men på en konstant oplevelse af, at hendes faglige vurderinger ikke blev taget seriøst eller respekteret.

- Hestevelfærd er ikke et område, hvor man kan vælge og vrage, hvad man vil forholde sig til. Det handler om fakta og evidens, forklarer hun.

- I stedet oplevede jeg en stigende tendens til, at man valgte selektivt, hvilke sager man ville tage alvorligt, og hvilke man foretrak at ignorere. Som dyrlæge kan jeg ikke acceptere, at faglige vurderinger bliver tilsidesat på den måde.

Jeg kunne ikke længere arbejde under forhold, hvor min faglighed blev tilsidesat.

Mette Uldahl

Denne mangel på respekt for dyrlægers professionelle vurderinger har ført til alvorlige overvejelser.

- Når vores faglighed ikke længere bliver prioriteret, bliver det umuligt at sikre den nødvendige velfærd for hestene, siger Mette Uldahl og tilføjer:

- Min opgave har altid været at beskytte hestenes velfærd. Da jeg indgik aftale med rideforbundet for 12 år siden, var jeg meget opmærksom på at få en funktionsbeskrivelse, som sikrede mig en uafhængig rolle, sammenlignelig med en slags »hestenes ombudsmand«. Jeg havde derfor retten til at agere frit på lige fod med Disciplinær- og Appeludvalg (dømmende instanser, red.) og udtaleret ind ad til og ud ad til. I de seneste år er denne uafhængighed gradvist blevet kompromitteret, særligt i nogle profilerede sager, hvor kommercielle og politiske interesser vægtede højere.

Det var denne udvikling, der i sidste ende tvang hende til at sige op.

- Jeg kunne ikke længere arbejde under forhold, hvor min faglighed blev tilsidesat. Jeg kunne ikke længere sikre hestenes velfærd.

Sagen om OL-heste med blå tunger og billeder af heste, der viser tydelige konfliktmarkører under ridning, blev dråben, som fik bægeret til at flyde over for Mette Uldahl.

- Når evidens viser, at der er tale om evidensbaserede konfliktmarkører og fysiske tegn, som viser, at hesten har kraftigt ubehag og eventuelt smerte , og der ikke bliver reageret, så kan jeg som dyrlæge ikke længere bare se på, hvis fagligheden ignoreres. Min rolle som uafhængig vogter af dyrenes tarv blev umulig at udføre, forklarer hun.

- Det er vores ansvar som dyrlæger at sige meget tydeligt fra, når dyrene lider, uanset hvilke kræfter vi står overfor. Det er ikke et valg, men en pligt, understreger Mette og opfordrer sine kollegaer til at stå fast på deres faglige vurderinger, selv når det er vanskeligt.

Hun siger samtidig, at det er en umådelig svær balancegang at vurdere, hvornår det er bedst at gå i forhold til at blive og holde øje med dyrene og interne sager, idet man også ofte håndterer områder, som er under udvikling, hvor man blandt andet overvåger løbende, om udviklingen forventes at være på vej, forklarer hun.

- Hvis det bliver tydeligt, at der ikke er en positiv og tydelig udvikling i forhold til dyrenes velfærd, særligt hvis mønstre om kompromittering gentager sig uden læring, så er det uden tvivl tid til at stoppe op.

Det er en vigtig debat

For Ginnie Hørning, formand for Faggruppe Heste, er Mette Uldahls opsigelse et klart eksempel på, hvor vigtigt det er, at vi som dyrlæger sætter vores faglighed og integritet først.

- Det må ikke være sådan, at faglige vurderinger omkring sundhed og velfærd kun anvendes, hvis de i øvrigt matcher samtidige politiske og økonomiske interesser, siger Ginnie Hørning.

- Det bliver svært at finde en ny veterinærkonsulent, der er villig til at påtage sig rollen, når der er en åbenlys konflikt mellem dyrevelfærd og de kræfter, der dominerer sporten. Ingen dyrlæge skal sætte sin faglighed på spil på den måde.

Hun fortsætter:

- Mette har åbnet en nødvendig debat. Hvis ikke vi som dyrlæger står sammen og siger fra over for dette pres, risikerer vi, at den nødvendige forbedring af hestevelfærden udebliver, og at vores integritet som fagpersoner bliver undermineret. Derfor er det så vigtigt, at vi støtter hinanden og står op for dyrene, også selvom det kan have personlige og professionelle omkostninger.

Vi har et ansvar, som ingen andre har

For Mette Uldahl har kollegial støtte været afgørende.

- Da Ginnie og andre af mine hestekolleger stod frem og talte om det pres, jeg har været under, følte jeg, at jeg ikke længere stod alene. Det er så vigtigt, at vi som dyrlæger står sammen – for hinanden, vores faglige integritet og for dyrene, siger Mette Uldahl.

Hun afslutter med en opfordring til alle dyrlæger:

- Vi har et ansvar, som ingen andre har. Dyrene kan ikke tale for sig selv, så vi må gøre det. Vi må stå op for dem, uanset hvilke interesser vi står overfor.