Annonce Banner Banner Banner

Arbejdsskade – hvad gør jeg?

Arbejdsskade Arbejdsskader kan opstå pludseligt som ulykker eller som følge af erhvervsrelaterede sygdomme. Processen for at håndtere en arbejdsskade kan dog være kompleks og uoverskuelig. Den Danske Dyrlægeforening har undersøgt de nødvendige procedurer, så både arbejdsgivere og ansatte er godt forberedte, hvis uheldet rammer. Denne artikel er primært rettet mod ansatte dyrlæger.

COLOURBOX61590972 © Colourbox
Guide

Arbejdsskade – hvad er det?

En arbejdsskade kan dække over to typer: Arbejdsulykker eller erhvervssygdomme.

  • Arbejdsulykker: Dette er fysiske eller psykiske skader, der sker pludseligt eller inden for fem dage efter en hændelse. Fx kan en dyrlæge komme til skade, hvis vedkommende bliver sparket af en hest eller bidt af et dyr i forbindelse med arbejdet.
  • Erhvervssygdomme: Disse er sygdomme, der opstår som følge af påvirkninger fra arbejdet eller arbejdsforholdene over kortere eller længere tid. Fx kan dyrlæger udvikle allergi over for dyr eller materialer, de arbejder med, eller få fysiske problemer fra gentagne bevægelser.

For at en ulykke eller sygdom kan blive anerkendt som en arbejdsskade, skal to betingelser være opfyldt:

  1. Skaden skal være sket, mens du var ansat hos en arbejdsgiver med base i Danmark.
  2. Skaden skal være opstået på grund af arbejdet eller arbejdsforholdene.

Det betyder, at sygdomme som allergi skal kunne kobles til arbejdet og ikke have været tilstede, før du begyndte på jobbet. Ifølge arbejdsskadesikringsloven skal der altså være en tydelig sammenhæng mellem arbejde og skade.

Ikke alle skader, der sker på jobbet, skyldes nødvendigvis arbejdet. Hvis en person fx får en diskusprolaps ved at rejse sig fra en stol, er det ikke sikkert, det skyldes arbejdet.

Psykiske sygdomme og skader kan også være arbejdsskader, afhængigt af hvordan de er opstået. Disse er dog ofte sværere at beskrive og vurdere og kan tage længere tid at få behandlet.

Sørg for at anmelde skaden

Er uheldet ude, er det vigtigt, at du sørger for, at skaden bliver anmeldt. I langt de fleste tilfælde skal du ikke selv gøre noget, men er afhængig af arbejdsgiver eller læge.

Har du været udsat for en arbejdsulykke, er det arbejdsgivers pligt at anmelde skaden til sit forsikringsselskab. Du bør derfor sikre  dig, at arbejdsgiveren gør det hurtigst muligt efter ulykken. Forsikringsselskabet behandler sagen og sender den herefter til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), hvis det vurderes, at skaden kan give ret til erstatning.

Hvis en arbejdsgiver modsætter sig at anmelde skaden, eller hvis virksomheden er gået konkurs, kan den skadelidte selv anmelde skaden til AES – men kun i disse særlige tilfælde.

Er der tale om en erhvervssygdom, som du mistænker er relateret til dit arbejde, er det din læge, der er forpligtet til at indberette. Her anmeldes skaden direkte til AES.  Da du er part i sagen, kan du bede om kopi af de oplysninger, der foreligger, og bidrage med yderligere informationer, hvis du synes, det er nødvendigt.

Hvad skal du selv gøre?

Det er arbejdsgiverens ansvar at anmelde en arbejdsulykke, men det er vigtigt, at du giver så præcise og korrekte oplysninger om ulykken som muligt. Hvis du opdager fejl i anmeldelsen, skal du gøre din arbejdsgiver opmærksom på det.

Hold øje med, om du modtager et kvitteringsbrev fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) om, at din skade er blevet anmeldt. Du kan også følge din sag på AES' hjemmeside eller via borger.dk. Hvis din sag er blevet anmeldt, men du ikke har fået nogen skade og ikke ønsker, at AES skal behandle din sag, har du mulighed for at afvise behandlingen inden for 7 dage efter anmeldelsen.

Vær opmærksom på, at der er en frist på 1 år for at anmelde en skade. Fristen gælder fra den dag, ulykken skete, eller fra den dag, din læge gør dig opmærksom på, at din sygdom kan være arbejdsrelateret. Hvis fristen overskrides, vil din anmeldelse som udgangspunkt blive afvist, medmindre du kan dokumentere, at skaden skyldes dit arbejde.

Sagens gang hos AES

Når sagen skal behandles, indsamler AES information og stiller dig eventuelt nogle supplerende spørgsmål. Du kan også blive bedt om at få foretaget yderligere undersøgelser. Parterne har ved behov mulighed for at kommentere på sagens oplysninger.

Når AES mener, at de har alle nødvendige oplysninger, behandles sagen endeligt, og der træffes en afgørelse om, hvorvidt skaden eller sygdommen kan anerkendes som en arbejdsskade. Hvis betingelserne er opfyldt, får du meddelelse om, at din sag er anerkendt som en arbejdsskade. Finder AES, at det modsatte er tilfældet, modtager du et afslag med en begrundelse. Er du uenig i afgørelsen, har du fire uger til at give AES besked.

Figur Arbejdsskade

Erstatning

Hvis din skade bliver anerkendt, eksisterer der to typer økonomisk kompensation fra AES: Én for varigt mén og én for tab af erhvervsevne. Det betyder, at AES skal vurdere, om du har fået varige mén som følge af skaden. Denne vurdering kan først laves, når din behandling er afsluttet, og din tilstand er stabil – det vil sige, når skaden hverken bliver værre eller bedre. Derfor kan der gå lang tid, før der træffes en afgørelse om erstatning. Der er dog visse tidsfrister, som AES skal overholde.

Hvis din skade gør, at du ikke længere kan tjene det samme som før, kan du få erstatning for tab af erhvervsevne. Hvis det stadig er uklart, hvordan du vil klare dig på arbejdsmarkedet, kan du få en midlertidig afgørelse. AES vil i så fald revurdere din sag på en bestemt dato. Dette kan for eksempel ske, hvis du modtager dagpenge, sygedagpenge eller er under revalidering.

Hvis AES vurderer, at din situation på arbejdsmarkedet ikke vil ændre sig, får du en endelig afgørelse, som ikke skal revideres. Det gælder for eksempel, hvis du er ansat i et fast job, et fleksjob eller har fået tilkendt førtidspension.

Husk at du kan kontakte din forening - ADO, VeL eller DA – hvis du har brug for rådgivning i forhold til din ret og pligt ved arbejdsskader, eller hvis du eller medarbejdere rammes af ulykke eller sygdom i relation til arbejdet.

Du kan læse mere om arbejdsskader her:

https://www.borger.dk/arbejde-dagpenge-ferie/Arbejdsskader/aes-arbejdsskader

https://www.aes.dk/typer-af-arbejdsskader