Annonce Banner Banner Banner

»Jeg kan ikke forestille mig et mere spændende job«

Lægemiddel Dyrlæge Trine Starostka arbejder som study director med at designe, udføre og afrapportere studier hos Minerva Imaging. Det er en præklinisk kontraktvirksomhed, der har specialiseret sig i billeddiagnostik og radiokemi i processen med udvikling af nye lægemidler. Virksomheden anvender minipigs og slagtesvin, beaglehunde og mus og rotter. Det giver mulighed for både håndtering af dyrene, klinisk arbejde og analyse af data bag computeren.

SPECT CT Scanner Room © Annie Ingrid Isholm Madsen
Interview

Trine Starostka kom ved et tilfælde til at arbejde med udvikling af lægemidler efter en kort afstikker som vikar i en smådyrspraksis og en barsel.

- Det var bestemt ikke min plan. Jeg ville arbejde med smådyr, men det var svært at finde et job som nyuddannet uden erfaring. I stedet startede jeg min karriere hos Scantox, som er en anden præklinisk kontraktvirksomhed, fordi min mand vidste, at de manglede en dyrlæge. Siden var virksomheden lukningstruet, og jeg følte mig presset til at finde noget andet. Jeg var blevet så glad for arbejdsområdet, at jeg kontaktede Minerva Imaging, som heldigvis godt kunne bruge mig.

Blandingen af praktisk arbejde, klinik og analyse af data er noget af det, der tiltaler Trine Starostka.

- Jeg er meget glad for variationen i jobbet. Jeg ser levende dyr dagligt og tager mig af eventuelle sygdomme og skavanker. Af og til opererer jeg også. Jeg vægter højt at have levende dyr mellem hænderne og bruge nogle af de færdigheder, jeg har fået på studiet. Men i starten skulle jeg vænne mig til at tænke på en ny måde. På studiet var jeg vant til at være en form for detektiv, hvor jeg søgte at finde årsagen til problemet. Her behandler vi mere symptomatisk. Vi har ikke altid behov for at finde den underliggende årsag i forbindelse med et studie.

Trine Starostka havde differentiering i smådyr og vidste ikke meget om forsøgsdyr og prækliniske studier, da hun begyndte som study director.

Vi er jo egentlig bare en samarbejdspartner og et led i en kæde på vejen til eventuelt at udvikle et virksomt stof, som forhåbentlig en dag kan hjælpe patienter med at få behandlet deres sygdom.

- Det var en helt ny verden, men jeg har altid følt, at jeg havde en faglig ballast med fra studiet i form af en biologisk forståelse og tilgang. Når vi for eksempel analyserer blodprøver, kan jeg se, hvad tallene viser. Og når vi obducerer, kan jeg se, om et organ er raskt eller ej.

Designer studier i samarbejde med kunderne

Når Trine Starostka ikke arbejder med håndtering af dyrene, arbejder hun med at designe studier, udarbejde forsøgsprotokoller og med at forfatte den afsluttende rapport. I samarbejde med kunden finder hun og kollegaerne frem til det studiedesign, der er mest hensigtsmæssigt, og sammen udarbejder de en protokol.

- Som regel har kunderne en masse ideer, men de har brug for vores kompetencer, fordi de ikke altid ved, hvad der kan lade sig gøre i praksis. De sidder typisk bag computeren og udvikler produkter og modeller, og så er det vores opgave at hjælpe dem med det videre arbejde.

Protokollen bliver udarbejdet meget detaljeret, så alle kan arbejde efter den.

- Det er min opgave at skrive protokollen. Jeg beskriver alt i detaljer lige fra, hvilken stamme mus vi skal bruge, hvordan de skal være opstaldet, hvornår vi skal tage prøver, hvornår de skal skannes, og til hvad der skal ske med dyrene, når forsøget er slut. Ofte er protokollen meget kompliceret med mange elementer. Det giver en stor grad af sikkerhed, at alt er beskrevet så nøje, at alle kan tilgå den.

Billeddiagnostik og radiokemi

Hos Minerva Imaging har man specialiseret sig i billeddiagnostik og radiokemi.

- Vi arbejder rigtig meget med forskellige former for billeddiagnostik. Typisk er mange af de stoffer, vi tester, stadig i udviklingsstadiet. Her designer vi ofte et såkaldt distributionsstudie, hvor vi mærker teststofferne med en radioaktiv isotop, så vi kan se, hvor stofferne bevæger sig hen. Derefter tager vi løbende billeder over tid. Det kan være enten få timer efter indgivelsen, eller det kan strække sig over en uge eller længere alt afhængigt af, hvor længe stoffet bliver i dyret.

Ofte ønsker kunderne at få testet et bredt panel af stoffer for at finde den bedste kandidat, og forsøgene kan tage lang tid at gennemføre.

Når forsøget er slut, og rapporten er gennemgået og afleveret til kunden, får Trine Starostka og hendes kollegaer sjældent at vide, om et af stofferne nogensinde ender med at komme på markedet.

Surgery Room 2

Udover at håndtere forsøgsdyrene arbejder Trine Starostka med at designe studier, udarbejde forsøgsprotokoller og med at forfatte den afsluttende rapport til kunden.

© Annie Ingrid Isholm Madsen

- Vi er jo egentlig bare en samarbejdspartner og et led i en kæde på vejen til eventuelt at udvikle et virksomt stof, som forhåbentlig en dag kan hjælpe patienter med at få behandlet deres sygdom.

Etiske overvejelser

Når man som Trine Starostka arbejder med forsøgsdyr, gør man sig selvsagt nogle etiske overvejelser.

- Rent etisk er jeg ikke i klemme med mine egne værdier. Vi kender dyrene, lægger mærke til alle ændringer og tager hånd om det, hvis der er noget, vi skal agere på. Og vi følger vores licenser og gør ikke noget udover det, vi har tilladelse til.

Men Trine Starostka medgiver, at hun og kollegaerne er med til at gøre dyrene syge, når de for eksempel injicerer kræftceller, der skal vokse i deres krop.

- Det er isoleret set en mærkelig ting og egentlig det stik modsatte af, hvad veterinærstudiet går ud på, hvor der er fokus på behandling af sygdom. Men dyrene bliver monitoreret. Vi sørger for, at de har det godt, hvad end vi udsætter dem for. Og arbejdet tjener et formål. Det er vigtigt altid at have i baghovedet.

En af Trine Starostkas vigtigste opgaver er at stoppe forsøgene, hvis noget er etisk uforsvarligt, eller hvis noget er ved at overskride de tilladelser, virksomheden har.

- Her sparrer jeg altid med mine dyrlægekollegaer, og vi træffer altid den endelige beslutning. Velfærd vil til enhver tid komme før data.

Ny verden blev en karriere

Det var et stort spring for Trine Starostka at skifte branche. Hun havde altid forestillet sig et arbejdsliv som dyrlæge i en smådyrspraksis.

- Som nyuddannet kan man jo godt være usikker på sine faglige kompetencer, og når man så som mig træder ind i en helt ny verden, kan det virke overvældende. Men jeg var ærlig omkring det til ansættelsessamtalen, og i starten spurgte jeg, hvad det betød, hvis jeg ikke forstod alle forkortelserne, i stedet for at nikke og så luske ind og spørge Google bagefter. Det er en strategi, der virker for mig. Det er min erfaring, at alle gerne vil lære fra sig.

- Nu er Minerva Imaging min nye hverdag fyldt med billeddiagnostik og andre spændende opgaver. Og jeg har klaret mig godt