»Man skal ikke være bange for den faglighed, man kommer med«

Nyuddannet En praktikperiode sidst på studiet var for René Skaarup vejen til jobbet som embedsdyrlæge i Kødkontrollen. Han er glad for de mange dyrlægefaglige aspekter, som jobbet rummer, og han mener, at man er godt rustet med den faglighed, man kommer med som nyuddannet dyrlæge.

08 Ny Be © Privat
Interview

René Skaarup, 31 år, så frem til at komme ud at arbejde, da han endelig stod med  eksamensbeviset i hånden. Det er bare et halvt år siden, og ligesom flere andre af sine studiekammerater på dyrlægeuddannelsen stod han med et job på hånden, før han var færdig med studiet.

Men selvom han undervejs i studietiden havde gjort sig tanker om, hvad der kunne være spændende at fordybe sig i, havde René ikke et decideret ønskejob, han stilede efter. Det vigtigste var, at det var et rigtigt dyrlægejob – og en praktikperiode sidst i studiet skulle vise sig at være en smutvej til at realisere målet.

- Jeg begyndte på One Health-differentiering i februar 2021, og i den forbindelse skal man i praktik. Jeg tog derfor fat i Kasper Klintø (kødkontrolchef i Fødevarestyrelsen, -red.), som jeg havde været i kontakt med, da jeg var en del af minkindsatsen i Nordjylland tilbage i november 2020. Jeg talte med Kasper, om det var muligt at komme i praktik i Kødkontrollen, og det var det.

René kom i praktik hos DC i Rønne på Bornholm i maj måned og arbejdede som timelønnet dyrlægestuderende frem til dimittering den 1. juli og efterfølgende en tidsbegrænset stilling som embedsdyrlæge ved DC Rønne til september.

- Lige efter dukkede stillingen op som embedsdyrlæge hos Tican i Brørup, hvor jeg arbejder nu, fortæller René.

Egentlig var hans første tanke, at han ville søge mod en veterinærafdeling i en af regionerne i Fødevarestyrelsen, men sådan blev det ikke.

Rene Beskåret

- Jeg synes, at hverdagen var ret spændende på slagteriet. Den var meget anderledes, end jeg havde forestillet mig. Jeg havde en forestilling om, at jobbet ville være meget mere rutinepræget, end det er. Rutinerne er der, men de er meget forskellige, og det tager et par år at komme igennem dem alle – så lige nu synes jeg stadig, det er nyt og spændende. Jeg føler, der er en god udvikling, siger René, der også sætter pris på de gode fleksible arbejdstider i jobbet.

- Der er mulighed for nogle lidt længere vagter, hvilket passer mig godt, da jeg så har et par ekstra fridage.

Et første ståsted på vejen

René kommer oprindeligt fra Nordsjælland og har ikke rødder i det jyske. Det har dog ikke været et bump på vejen at flytte til en helt anden landsdel, fortæller han.

- Jeg er meget flytbar – jeg er bare mig selv og har en masse gode venner, som jeg stadig ser, selvom afstanden er blevet lidt større. Der er ikke længere, end at jeg rejser hjem i weekenderne, når der sker et eller andet. Den nyuddannede dyrlæge bor midlertidigt til leje i Lintrup, hvorom René tørt fortæller, at der ikke engang findes en kiosk.

- Jeg skulle bare finde noget midlertidigt, jeg kunne flytte til. Jeg kigger mig omkring i de nærliggende byer for at finde ud af, hvor jeg godt kunne tænke mig at slå mig ned. Lige nu er det fint at bo her – jeg har bare 10 minutter til arbejdet.

God ballast

René er i det hele taget godt tilfreds med det arbejdsliv, han har fået.

- Jeg er blevet super godt modtaget af mine kolleger. Det er en lidt anden trup end på Bornholm, hvor vi var færre, men jeg synes, det er rigtig rart med mange kolleger, som man kan sparre med i det daglige. Man føler sig aldrig alene med nogen opgaver og større beslutninger. Som ny kan man godt komme i tvivl om, hvordan man skal reagere i en situation, og det er bare rart og trygt, at jeg har nogle kolleger, som jeg kan spørge, så meget jeg vil, uden at jeg oplever, at de bliver trætte af det.

Man føler sig aldrig alene med nogen opgaver og større beslutninger.

Som timelønnet studentermedhjælper arbejdede René primært i PM-kontrollen, nu arbejder han mest i AM-kontrollen. Han lægger vægt på, at der er stor afveksling i jobbet både med kontorarbejde, opgaver med egenkontrol og sparring med tilsynsteknikere. Et par gange om  dagen står han også ved båndet i efterkontrollen – og han føler sig godt klædt på til det hele.

- Selvom det er en meget kort præsentation, man får til Kødkontrollen i løbet af studiet, skal man ikke være bange for at tro på den faglighed, man kommer med. Vi lærer rigtig meget på uddannelsen, og vi er godt klædt på til mange situationer, siger han og tilføjer:

- Det er givende at have styr på patologien, når man står og skal træffe en beslutning, om det er en dyreværnssag, fødevaresikkerhed eller noget andet. Men særligt synes jeg, det har været givtigt med studenterarbejdet, hvor jeg stod i PM-kontrollen i så lang tid, fordi der er så mange interne koder, man bruger til de forskellige sygdomstilstande. Dem havde jeg på rygraden, da jeg begyndte i jobbet hos Tican – det har været en stor hjælp. Den del lærer vi ikke rigtigt på studiet, og det kan vi heller ikke. Det er bare en af de ting, man skal lære, når man kommer ud i det praktiske arbejde.

René lægger også vægt på, at man aldrig ved, hvad der sker i løbet af dagen

- Det synes jeg også, er spændende ved det arbejde, jeg har. Der kan lige pludselig være nedbrud på kæden, og så har vi 200 slagtekroppe, der skal vurderes, for at tjekke, om de har taget skade af at vente. Der er også meget lovgivning og kontrolområder, man skal tage stilling til. Hele virksomhedens egenkontrolprogram, og hvordan man driver en sådan stor fødevarevirksomhed, synes jeg også, er ret spændende udover de dyrlægefaglige aspekter, siger René.