Vores faglighed spænder vidt – dyrevelfærd, fødevaresikkerhed, farmaindustri, biotek, forskning, undervisning mv. Og lige præcis det giver os mulighed for at blive hørt og få indflydelse på utroligt mange væsentlige områder i vores samfund. Det er også det, der gør det til en meget spændende opgave at få lov til at sætte sig i førersædet for vores forening. Jeg er taknemmelig for, at valget faldt på mig som formand.
Og der er bestemt nok at tage fat i og bygge videre på.
Lige om hjørnet venter begyndende forhandlinger omkring veterinærforlig 4. Her skal vi selvfølgelig i den grad sætte vores aftryk. Ansvarlig brug af antibiotika er et andet af vores store arbejdsområder. Her gælder mottoet »så lidt som muligt – så meget som nødvendigt« - for brug af antibiotika handler ikke kun om resistensproblematikker, men i den grad også om dyrevelfærd. Det skal vi slå fast – ikke bare i lovgivningen, men også i vores kommunikation til den brede befolkning. Vi er til enhver tid dyrenes advokater, og derfor vil jeg i det hele taget lægge mange kræfter i at påvirke den lovgivning, der sætter rammerne.
Hovedparten af lovgivningen kommer fra EU, og af samme grund samarbejder Dyrlægeforeningen med dyrlæger i hele Europa, så der er fælles fodslag på tværs af landene. Det er langt lettere at påvirke politikere, før lovgivningen er skrevet, end at ændre i love og bekendtgørelser. Og her har jeg allerede erfaret, at der bliver lyttet til DDD i udlandet, også herhjemme, hvor vores stemme bliver endnu stærkere, når vi arbejder tæt sammen med organisationer, universiteter, myndigheder og det private erhvervsliv. Og det gælder naturligvis for alle vores fagområder. Derfor ser jeg det også som en stor styrke inden for vores egne linjer, at formændene for faggrupperne samt ADO og DA arbejder tæt sammen i hovedbestyrelsen. Vi har mange fælles opgaver, vi skal løfte, og vi skal bruge hinandens styrker til at komme i mål.
Vi er ikke kun en forening, der skal øve vores indflydelse udadtil. Vi skal også være en stærk forening indadtil – være der for alle medlemmer. Og det er klart, at her er vores spændvidde til tider en udfordring. For hvad har chefen i Novo til fælles med dyrlægen i Fødevarestyrelsen eller svinedyrlægen? Vi udspringer af et fælles fundament, og mange bevæger sig gennem forskellige fagområder i løbet af deres arbejdsliv. Derfor vil jeg arbejde på at gøre DDD til det naturlige valg for alle dyrlæger, når de skal vælge fagforening og fagpolitisk ståsted – uanset hvor de er beskæftigede. For nylig var jeg til et møde med en del unge – især kvinder – inden for biomedicin. De havde svært ved at se sig selv som en naturlig del af DDD. Det ligger mig meget på sinde at lave om på. Unge som gamle inden for alle faggrene skal føle, at DDD er deres forening.
Jeg ser frem til at kaste al min faglighed, politiske tæft, diplomatiske sans og entusiasme ind i at opnå de bedste løsninger for vores fag og vores forening. Og tøv ikke med at kontakte mig med konstruktiv kritik, nye ideer eller gode forslag.
Hanne Knude Palshof
Formand for Den Danske Dyrlægeforening