Der er ting, du kan være opmærksom på, og der findes redskaber, som du kan anvende i din hverdag. Det var, hvad 10 dyrlæger og veterinærsygeplejersker fra praksis lærte om på Dyrlægeforeningens kursus »Bedre trivsel og mindre stress«, der for nylig blev holdt i Vejle.
Med udgangspunkt i konkrete udfordringer fra deltagernes hverdag, arbejdede kursisterne med refleksionsøvelser for at afdække, hvordan de tænker om de problemer og udfordringer, de møder på deres vej. Der blev talt om betydningen af at holde et positivt fokus på trivsel i arbejdslivet, og der blev gennemgået konkrete redskaber til at håndtere stress og berolige nervesystemet i dagligdagen.
Trivselskonsulent Birthe K. Olsen, der underviste på kurset, bekræfter, at de dagligdagsudfordringer, kursisterne havde bragt med på kurset, ikke adskiller sig fra de »klassiske« stressskabende situationer, hun kender fra andre arbejdspladser:
- Man skal huske på, at stressoverbelastning opstår over tid – og nogle gange over lang tid. Det er som regel summen af flere faktorer, som medfører, at en medarbejder bliver alvorligt stressoverbelastet, siger hun.
Højt tempo
Generelt har vi øget tempoet væsentligt i samfundet såvel som på arbejdspladserne over de senere år. Dertil kommer et kraftigt fokus på effektivitet på alle områder. Disse forhold er med til at lægge et grundniveau af stressbelastning hos rigtig mange, forklarer Birthe K. Olsen.
Hvis man dernæst tilføjer omorganiseringer eller andet, som kan medføre usikkerhed om egne opgaver og kompetencer i opgaveløsningen, kan det være en udløsende faktor. Her bør især lederne være opmærksomme på at arbejde med stressforebyggelse hos sig selv og medarbejderne.
Positive følelser er med til at nedsætte niveauet for stresshormoner i kroppen
- Man kan give sig selv små mentale pauser i løbet af dagen, hvor fokus fx flyttes til åndedrættet, eller hvor sanserne bringes til at observere de små ting i naturen på en gåtur.
- Vores forbrug af digitale medier og det, som er blevet en kulturbestemt ide om, at vi skal være tilgængelige næsten hele tiden, har bestemt også en betydning for vores oplevelse af at være pressede. Forhold dig til, hvor meget skærmtid du egentlig har i løbet af dagen. Sæt dig for, at du selv bestemmer, hvor meget du skal være på, og hvor ofte du vil tjekke diverse beskeder og notifikationer mv. Det bliver let en vane, at man lige skal se, om der er kommet noget nyt ind. Det er altså okay, at du slukker for mobilen, så du kan give din udelte opmærksomhed til det, som du er i netop nu, siger Birthe K. Olsen.
Forbyg stress
Det nytter ikke noget at prøve at tie stressproblematikker ihjel. De skal tværtimod frem i lyset sammen med gode stresshåndteringsredskaber, så den enkelte ikke havner i en oplevelse af at stå alene med problemet. Stressforebyggelse skal løftes i fællesskab.
- Man kan med fordel huske, at positive følelser er med til at nedsætte niveauet for stresshormoner i kroppen. Derfor er det vigtigt, at vi alle prioriterer at have energigivende aktiviteter i vores dagligdag. Noget af det, som giver os glæde.