Der er grundlæggende ikke den store forskel på at søge job i en offentlig eller privat virksomhed. Det er lige så let eller svært, om man vil, begge steder.
Hvis du er opmærksom på følgende tre forhold, kan du let bruge den erfaring, du allerede har med at søge job, når du søger i det private. For det første, brug dit netværk – arbejdsgivere i det private benytter hyppigere den metode til at ansætte nye medarbejdere end det offentlige. For det andet, brug ekstra tid på at læse stillingsopslaget, så du er sikker på at matche virksomhedens sprog, når du skriver ansøgningen. Og for det tredje, en meget vigtig forskel, på det private arbejdsmarked er der som udgangspunkt ikke en overenskomstaftale, du skal derfor selv forhandle din løn mv.
Når det er sagt, kan det godt opleves, som om der er en væsentlig forskel. I denne artikel vil du blive guidet igennem jobsøgning på det private arbejdsmarkedet og forhåbentlig opleve, at det ikke er så svært, som nogle siger. Ansættelse i dyrlægepraksis er selvfølgelig også er en del af det private arbejdsmarked, men de særlige forhold, der gælder der, forventes kendt for de fleste, og er derfor ikke omtalt specifikt.
Det private arbejdsmarked
Dyrlægers kæmpe force er den særlige evne til at tænke i helheder. Det er én blandt mange kompetencer, der gør dyrlæger attraktive på arbejdsmarkedet. Udfordringen er, at det er ganske få stillinger i det private, hvor arbejdsgiverne specifikt søger en veterinær eller dyrlæge. Det kan derfor ved første blik være svært at gennemskue, hvor du egentlig kan søge job henne. Den Danske Dyrlægeforening har lavet en folder over alle virksomheder, hvor der er ansat dyrlæger, og den er god at lade sig inspirere af. Du kan hente folderen på hjemmesiden (DDD.dk > Karriere > Jobsøgning > Jobansøgningen) eller kontakte sekretariatet.
Der er mange jobmuligheder på det private arbejdsmarked, men for nogle kræver det, at de skal tænke lidt utraditionelt. Mange er ansat i et job, hvor der i stillingsopslaget ikke står dyrlæge, men i stedet for titler som toksikolog, medical writer, QA/QC, temaleder, key account manager. Arbejdsområderne er mange - det kan være med udvikling af lægemidler som sælger, rådgiver, projektledere eller administrative akademiske medarbejdere for bare at nævne nogen.
Kompetenceafklaring
Brug tid på at finde ud af, hvad du vil, og hvad du kan og lav derefter en handlingsplan. Det gælder, uanset om du søger job i det private eller det offentlige. Når du har svar på, hvad du kan og vil, kan du tydeligere se, hvilke muligheder du har. Men det gælder selvfølgelig også om at være realistisk i forhold til mulighederne på arbejdsmarkedet.
Hvis du ønsker yderligere råd til kompetenceafklaring, er der hjælp at hente på karrierenavigation.dk, der er et webbaseret karriereværktøj, som DDD tilbyder alle medlemmer gratis.
Lille eller stor virksomhed?
Der er stor lighed mellem at søge job i det offentlige og i en stor privat virksomhed, her kan din erfaring med jobsøgning derfor overføres direkte. Vi kender C20-virksomhederne og andre medieomtalte virksomheder og begynder derfor ofte med at søge job der. Men faktisk beskæftiger de små og mellemstore virksomheder (SMV’er) ca. 50 % af de ansatte i den private sektor.
En yderligere fordel ved at søge i en SMV’er er, at de oftest har en flad struktur uden en HR-afdeling. Den kortere vej til toppen betyder først og fremmest, at du kan henvende dig direkte til din kommende chef, når du skriver eller ringer uopfordret til virksomheden, og når du sender dit CV og din ansøgning. Samtidig er der ofte mere plads til din personlige henvendelse via netværk, telefonopkald eller uopfordrede ansøgninger i en mindre virksomhed.
Den største udfordring ved at søge i SMV’er er ofte, at de kan være svære at finde. Akademikernes A-kasse har en virksomhedsdatabase, du kan få adgang til, også selvom du ikke er ledig. Brug Jobindex, der er det største site for job i det private, find virksomheder på brancheforeningernes hjemmesider og brug Dyrlægeforeningens folder med ansættelsessteder for dyrlæger.
Brug dit netværk
Der er som sådan ikke forskel på måden at bruge sit netværk på, når du søger job i det offentlige eller i en privat virksomhed. Forskellen er alene, at netværk er den mest brugte metode for arbejdsgivere i det private, når de skal ansætte nye medarbejdere. Faktisk gælder det 2 ud af 3 arbejdsgivere i de små virksomheder.
Det lyder let, men vores erfaring er, at netop det at involvere andre – at trække på sit netværk – for mange er en stor hurdle. Tænk derfor på, at det, du spørger om, er hjælp og information, ikke, om vedkommende kan skaffe dig et job. For det kan du kun selv. Eller vend det om: Ville du ikke gerne hjælpe én i dit netværk?
Den viden, du får via dit netværk, skal du bruge i din jobsøgning, det er her, du hører om jobåbninger, der endnu ikke er blevet til et stillingsopslag, eller måske slet ikke bliver det. Husk på, at private virksomheder ikke er forpligtet til at slå deres stillinger op, hvorfor du med fordel kan benytte dig af at sende en uopfordret ansøgning.
Læs med grundige briller
Sørg for at læse stillingsopslaget ekstra grundigt. Det er der ikke noget nyt i, det gælder, hver gang du søger job. Men når du søger job i det private, kan det opleves som om, stillingsopslaget er skrevet i et helt »andet sprog«, hvorfor det kan være lidt svært at se, hvordan dine kompetencer passer til jobbet. Det gælder især, hvis du skifter jobfunktion, fx fra et job i kødkontrollen til at arbejde med farmakologi i medicinalbranchen.
Du skal derfor bruge lidt ekstra tid på at »oversætte« dine kompetencer til virksomhedens sprog. Eksempelvis er borgerbetjening i det offentlige det samme som kundeservice i det private, et notat er et beslutningsgrundlag, og en sagsfremstilling er en business case. Faggruppe Dyresundhed og Fødevaresikkerhed har sammen med ADO netop udgivet en pjece, hvor du kan hente yderligere inspiration. Pjecen kan du hente på hjemmesiden under fanen »Karriere og kompetence«, eller kontakt sekretariatet, hvis du ønsker den tilsendt.
Men herfra er det samme procedure, uanset om du søger job i er det private eller det offentlige, du sender et målrettet CV og en ansøgning på max. 1 side. Du behøver ikke sende dit eksamensbevis, det spørger de kun yderst sjældent efter i en privat virksomhed. Ligeledes er det en god ide kun at skrive relevante kurser i dit CV. Erfaringen er, at dyrlægers kursusliste i sammenligning med andre ofte er meget lang og mest relevant, når du søger job i praksis.
Når du får jobbet
Som skrevet til at begynde med er der ikke den store forskel på at søge job i det private eller offentlige. Uanset hvor du søger, skal du bruge tid på at sætte dig ind i virksomheden, sende et CV og en målrettet og kort ansøgning, hvor du motiverer, hvorfor du søger job netop i den virksomhed. Kontakt sekretariatets karrierekonsulenter, hvis du har brug for sparring til din jobsøgning.
Den vigtigste forskel er, at der ikke er overenskomstaftaler på det private arbejdsmarked, som fastsætter løn og ansættelsesvilkår. Det vigtigste råd er derfor, at når du søger job i en privat virksomhed, må du aldrig skrive under på en ansættelseskontrakt, før en af Dyrlægeforeningens forhandlingskonsulenter har set den igennem. De klæder dig også på, når du skal forhandle din løn.
God jobjagt!