Veterinær Lederforening, den nye fagforening for veterinære ledere, afholdt sin første ordinære generalforsamling ved årsmødet den 25. oktober 2024. Konstitueret formand Carsten Fihl åbnede mødet med en refleksion over foreningens opstart og dens mål om at skabe en platform, der giver ledere inden for veterinærområdet både støtte og et stærkt fagligt fællesskab.
- Vores medlemmer står i komplekse ledelsesroller, og vi ønsker at give dem de bedste vilkår for at lykkes og trives, sagde Fihl.
Et første år med klare mål og nye indsatser
Formanden beskrev VeLs primære opgave som rådgivning om ansættelsesvilkår og støtte til lederrollen – en opgave, der kræver en dedikeret indsats for at sikre medlemmerne viden om rettigheder og vilkår samt fokus på lederudvikling.
- Det er altafgørende, at vi kan vejlede veterinære ledere om de unikke udfordringer i deres roller, påpegede Fihl.
VeL fungerer som en del af DDDs sekretariat og har en allokeret jurist, der håndterer de sager, medlemmerne bringer frem. Kun ved principielle spørgsmål eller særlige veterinærfaglige problematikker involveres bestyrelsen.
Formanden understregede også, at VeLs aktiviteter er skarpt adskilt fra arbejdsgiverforeningens arbejde.
Pressede ledere og initiativer for trivsel
Et emne, der optog generalforsamlingen, var det voksende pres på ledere, der oplever stadig større personaleansvar. Med færre mellemledere og et stigende fagligt ansvar for den enkelte leder, ses mange ledere nu stå i en sårbar position, hvor de kan være nødt til at fravælge lederrollen for at undgå udbrændthed.
Dette dilemma adresserer VeL med et kommende webinar, der passende har fået temaet »Hvem passer på chefen?« inspireret af årets bestsellerbog om ledelse.
- Vi vil skabe bevidsthed og støtte op om de udfordringer, ledere står overfor, forklarede Fihl og påpegede betydningen af en platform, hvor ledere trygt kan søge støtte.
Ændringer i vedtægter og kontingent tilpasser foreningen til medlemmernes behov
Generalforsamlingen var også præget af formelle vedtægtsændringer, der skulle sikre en tidssvarende og repræsentativ struktur. Blandt ændringerne blev titlen »formand« erstattet med »forperson«, og det kvartalsvise kontingent blev hævet med 25 kroner for at styrke foreningens ressourcer.
Carsten Fihl blev valgt som formand, og Emilie Hou Assendrup og Lotte Brink som bestyrelsesmedlemmer. Torsten Hansen blev valgt som suppleant, mens Tina Struve, tidligere bestyrelsesmedlem og medstifter af VeL, påtog sig rollen som kritisk revisor.
Kerneopgaven: Styrkede vilkår og konstruktiv dialog med arbejdsgivere
Under punktet »Eventuelt« blev det diskuteret, hvordan VeL bedst muligt kan støtte medlemmerne gennem økonomisk tilbageholdenhed og et stærkt fokus på kerneopgaven: Medlemmernes ansættelsesvilkår. Foreningen ønsker at invitere arbejdsgivere til dialog med henblik på at skabe en model for leder- og mellemlederansættelser, som afspejler den veterinære sektors krav og behov.