I november 2024 afholdt VetStat-klyngen et forskningsseminar med 40 deltagere. Blandt deltagerne var repræsentanter fra Københavns Universitet, Fødevarestyrelsen og SEGES Innovation. Erhvervet var også repræsenteret ved Den Danske Dyrlægeforening, Landbrug & Fødevarer samt MSD Animal Health. Formålet med seminaret var at give indsigt i VetStat-klyngens arbejde og præsentere metoder og resultater fra igangværende forskningsprojekter.
I 2024 har VetStat-klyngen arbejdet på to projekter under den Veterinære Myndighedsbetjening (VetMyn). Begge projekter fortsætter i 2025. Det ene projekt undersøger udviklingen i antibiotikaforbruget hos grise og kvæg i perioden 2018-2023. Analyserne fokuserer på specifikke perioder, hvor ændringer i eksempelvis lovgivning forventes at have påvirket antibiotikaforbruget i de to dyregrupper. Projektet vurderer blandt andet effekten af ændringer i sundhedsrådgivningen og implementeringen af den nye veterinærlægemiddelforordning. For grise er der desuden fokus på perioden omkring udfasningen af medicinsk zink. Udover VetStat-data inddrages data fra CHR og gødningsregnskaber. Analyserne gennemføres på både nationalt- og besætningsniveau og opgøres med fokus på aldersgrupper, indikationer og administrationsveje.
Det andet projekt under VetMyn fokuserer på effekten af den nye veterinærlægemiddelforordning på antibiotikaforbruget til grise. Her er der særligt fokus på lovkravet om, at behandlinger skal følge SPC’et (Summary of Product Characteristics). I projektet beregnes og vurderes ændringer i antibiotikaforbruget på produktniveau i perioden før og efter, at lovgivningen trådte i kraft. Begge projekter afsluttes med en rapport til Fødevarestyrelsen i 2025.
Ud over VetMyn-projekterne arbejder VetStat-klyngen også på eksternt finansierede projekter. I 2024 modtog VetStat-klyngen midler fra Svineafgiftsfonden (SAF). Dette projekt bestod af tre aktiviteter:
- En risikovurdering af stigende neomycinresistens som følge af udfasningen af colistin og den efterfølgende stigning i neomycinforbruget.
- En vurdering af konsekvenserne af udfasningen af medicinsk zink på antibiotikaforbrug, vaccineforbrug, produktivitet og anmærkninger fra kødkontrollen.
- En analyse af effekten af antallet af producerede grise på opgørelsen af antibiotikaforbruget.
For 2025 er der bevilget yderligere SAF-midler til et nyt VetStat-projekt om konsekvenserne af den nye lægemiddelforordning. Projektet vil analysere effekterne for grisesektoren og den enkelte producent med fokus på produktivitet og resistens som følge af ændrede behandlingsmønstre.
VetStat-klyngens øvrige VetMyn-aktiviteter omfatter validering og sikring af dataadgang samt standardisering af dataudtræk fra VetStat. Derudover håndterer klyngen forespørgsler på VetStat- og CHR-data til forskningsprojekter uden for klyngen og yder rådgivning i forbindelse med datahåndtering. I maj 2024 åbnede Københavns Universitet for direkte adgang til VetStat og CHR via en KU-server. Siden da har klyngen arbejdet på at optimere processerne for datahåndtering, både i egne projekter og i forbindelse med datadeling.
I februar 2025 påbegyndes et nyt ph.d.-projekt. Projektet består af to hoveddele:
- En validering af VetStat gennem sammenligning af medicinopgørelser fra grisebesætninger og registreringer i VetStat.
- Udvikling af nye metoder til modellering af VetStat-data med henblik på at forudsige ændringer i antibiotikaforbruget som følge af ny lovgivning og andre regulerende tiltag.