Annonce Banner Banner Banner

Ny retning for ADO: Nyt forpersonteam valgt ved årets generalforsamling

ADO Med et nyt forpersonteam og ændringer i strukturen har Ansatte Dyrlægers Organisation taget skridt til at styrke foreningens handlekraft. Og det er der brug for, sagde ADOs nu tidligere formand, Ida Tingman Møller, der i sin beretning tog livtag med udfordringen om at fastholde fællesskabet i en tid, hvor flere søger individuelle løsninger – og stillede spørgsmålet: Skal vi stå alene eller sammen?

ADO Afstemning © Pia Rindom
Referat

For at robustgøre bestyrelsens handlekraft og skabe en tydelig ansvarsfordeling stemte generalforsamlingen i ADO for et forslag om at fordele forpersonens opgaver mellem forpersonen og en ny post som næstforperson. Samtidig blev det besluttet, at generalforsamlingerne i ADO og ADOs Støtteforening fremover kun afholdes hvert andet år, i lige år. Denne ændring er et led i bestræbelserne på at reducere administrative byrder og omkostninger. Med længere perioder mellem generalforsamlingerne får bestyrelsen desuden mere tid til strategiske initiativer og til at skabe kontinuitet i foreningens beslutninger.

"Skal vi stå alene – eller sammen?"

Den afgående formand åbnede sin mundtlige beretning med et humoristisk indblik i den udfordring, det kan være at engagere medlemmer i fagpolitisk arbejde. Mens hendes mand – også ansat dyrlæge – mente, at beretningen var "lang og kedelig", modtog hun selv ros fra sekretariatet for at have skrevet en "velskrevet og interessant" beretning. Ida Tingman Møller trak selv på smilebåndet:

- Enten er jeg gift med den forkerte – eller også er jeg omgivet af rygklappere, sagde hun.

Denne kontrast blev et indledende billede på den balance, som ADO står overfor: Hvordan man som organisation fastholder sin relevans i en tid, hvor både yngre og ældre generationer i stigende grad fokuserer på individuelle behov frem for kollektivt engagement​.

Hun understregede, at ADOs styrke ligger i fællesskabet og udfordrede medlemmerne til at tænke over, hvad de ønsker fra fagforeningen:

- Står man bedre alene – eller sammen? Og er det vigtigt, hvem man står sammen med?

Dette spørgsmål rammer ind i kernen af ADOs rolle som fagforening i en tid, hvor fællesskabet er under pres fra et stigende fokus på individuelle behov.

Ida Tingman Møller

Overenskomstresultater og "ingen roser uden torne"

I sin beretning trak Ida Tingman Møller også linjer til årets overenskomstforhandlinger, som havde været præget af både udfordringer og resultater. Særligt på det kliniske område sikrede ADO i første omgang en aftale med en lønramme på 13 % over tre år, hvilket hun kaldte "fuldstændig vanvittigt". Men som hun mindede medlemmerne om, var det ikke uden omkostninger:

- Ingen roser uden torne, sagde hun og påpegede, at især løngarantien viste sig at være en udfordring, som gjorde, at aftalen blev stemt ned.

I anden runde fik ADO forhandlet løngarantien væk, og formanden udtrykte samtidig sin tilfredshed med, at ADO kunne lande en aftale, som blev stemt igennem af medlemmerne efter intense forhandlinger.

- Jeg er utroligt glad for, at vi kom i hus med en aftale, sagde hun og betonede værdien af et arbejdsmarked, hvor faste aftaler mellem parterne skaber tryghed og stabile rammer for arbejdet.

OK24 på det offentlige område

Ida Tingman Møller fremhævede også overenskomstresultaterne for de offentligt ansatte, som resulterede i en toårig aftale med en ramme på 8,8 %.

- Der er sikret en reallønsfremgang med en lønstigning på 5,9 % pr. 1. april 2024 samt yderligere 1,7 % i 2025, forklarede hun og understregede, at denne regulering er særligt vigtig i en tid med inflation.

Aftalen rummer desuden forbedringer på pensionsområdet og nye barselsregler, herunder særlige vilkår for flerlinge- og soloforældre. Samlet set afspejler aftalen ADOs arbejde for trygge og stabile arbejdsvilkår, som giver dyrlæger i det offentlige større sikkerhed i deres arbejdsliv.

Daniel Lindegaard Hjorth Lund blev valgt som ny forperson efter Ida Tingman Møller og Josefine Sinkjær Søndergaard som næstforperson.

Arbejdsmiljø og faglige udfordringer i det offentlige

- Selvom overenskomstforhandlingerne har trukket mange ressourcer, så er det bestemt ikke det eneste, vi har arbejdet med i det forgangne år, sagde Ida Tingman Møller og fortsatte:

- Vi har tidligere stået på generalforsamlingen og talt om det skred, der sker nogle steder inden for det offentlige i forhold til dyrlægers arbejde. Og hvor dyrlæger i større og større grad placeres ved skrivebordet med administrative opgaver, og de mere praktiske overtages af andre faggrupper. Dette er ikke bare utilfredsstillende og i risiko for at kompromittere blandt andet dyrevelfærden, men skaber også et arbejdsmiljø, hvor mange dyrlæger oplever, at deres kompetencer ikke kommer i spil, og de efterlades med en oplevelse af devaluering.

Ida Tingman Møller lagde vægt på, at for ADO er det helt entydigt, at dyrlæger skal have gode arbejdsvilkår og mulighed for at bruge deres faglighed i deres arbejde.

- Det er ikke raketvidenskab, at når medarbejdere oplever krydspres imellem deres faglighed og de vilkår der stilles dem på arbejdspladsen, så skaber det et dårligt arbejdsmiljø.

Hun pegede også på dyrlægers særlige ansvar, herunder anmeldepligt, og betonede, at ADO fortsat vil kæmpe for arbejdsforhold, der gør det muligt at løfte dette ansvar.

I det forløbne år har ADO derfor bidraget med konstruktive løsninger for at sikre et bedre arbejdsmiljø, blandt andet gennem medlemsmøder – ofte i samarbejde med Faggruppe Dyresundhed og Fødevaresikkerhed, da gode arbejdsvilkår og faglige vilkår går hånd i hånd. Ida Tingman Møller anerkendte, at nogle medlemmer kan opleve ADO som for tæt på ledelsen, men understregede:

- I vores veterinære verden viser erfaringen, at dialog og samarbejde skaber de bedste resultater – også selvom man nogle gange har lyst til bål og brand.

ADO arbejder for at sikre de bedste vilkår for alle medlemmer, både chefer og ansatte. Samtidig mindede forkvinden om, at vilkår kan ændre sig, og at dyrlæger altid bør overveje, om de vil bruge deres kompetencer et andet sted, hvis arbejdsmiljøet ikke længere opfylder deres behov.

Økonomiske udfordringer og nødvendige prioriteringer

Økonomien fyldte også i den afgående formands beretning, hvor hun åbenhjertigt beskrev de økonomiske udfordringer, ADO har stået overfor. Efter et underskud i 2022 lovede bestyrelsen at gennemgå foreningens udgifter og finde måder at effektivisere driften på. Bestyrelsen var kommet langt med dette arbejde og stod nu med et langt bedre resultat for 2023.

- Vi har vendt hver en krone og sparet, hvor der kunne spares, forklarede hun og understregede, at de direkte medlemsrettede aktiviteter fortsat blev prioriteret højt.

Trods en stabilisering af økonomien varslede hun også, at regnskabet for 2024 forventeligt vil vise et underskud, da DDD har iværksat nye, nødvendige initiativer, blandt andet et nyt medlemssystem, hvilket også påvirker ADOs økonomi.

- Det er en langt bedre følelse at bruge penge og ressourcer på udvikling, sagde Ida Tingman Møller med optimisme og påpegede, at investeringer i foreningens fremtid kan skabe grobund for et stærkere fællesskab og en robust økonomi fremover.

Med applaus og rosende ord modtog Ida Tingman Møller stor anerkendelse for sit arbejde i ADOs bestyrelse gennem de sidste 6 år som formand.

Strukturdebatten: Er vi blevet for komplekse?

Ida Tingman Møller berørte også den igangværende debat om foreningens struktur og organisering, som i stigende grad optager medlemmerne. Hun anerkendte, at mange oplever ADO og DDD som komplekse og svært gennemskuelige organisationer og stillede spørgsmålet, om strukturen er blevet så kompliceret, at den risikerer at blive en byrde fremfor en styrke.

- Vi skal være relevante for alle med en veterinæruddannelse – men måske skal vi overveje, om vi skal blande os i alle sager, der lugter af dyr, sagde hun og opfordrede til, at ADO fremover fokuserer på dyrlægers interesser bredere end blot dyrevelfærd.

Dette spørgsmål står nu også som en udfordring for det nye forpersonsteam, som både skal sikre økonomisk stabilitet og en struktur, der kan fastholde dyrlægernes engagement og tillid.

Fremtiden for ADO

Med beslutningen om at oprette en næstforpersonpost og reducere antallet af generalforsamlinger står ADO overfor en ny retning, der skal sikre mere tid og fokus på at opfylde medlemmernes ønsker og behov. Den afgående formand udtrykte stor tillid til, at det nye forpersonsteam kan styrke ADOs rolle som fagforening:

- Vi har brug for en stærk bestyrelse, der kan navigere i ADOs politiske landskab og føre foreningen videre, sagde hun.

For det nye team ligger opgaven nu i at fortsætte arbejdet for bedre arbejdsvilkår, stærkere medlemsinddragelse og klare retningslinjer.

Med disse nye initiativer håber ADO at skabe en mere dynamisk og handlingsorienteret bestyrelse, der både kan håndtere de praktiske udfordringer og sikre, at foreningen forbliver relevant for medlemmerne. Som Ida Tingman Møller sagde:

- Det handler om at stå sammen – for arbejdsvilkår og et godt og trygt arbejdsmarked er mere end bare lønkroner.

Ny og genvalg

Daniel Lindegaard Hjorth Lund blev valgt som ny forperson og Josefine Sinkjær Søndergaard som næstforperson. Der var nyvalg til Julie Bredahl Andersen. På suppleantposterne blev Anne Marie Lassen Nielsen valgt som 1. suppleant, Josefine Natalie Synnestvedt som 2. suppleant og Catrine Morell som 3. suppleant.