Annonce Banner Banner Banner

Lederspring – fra medarbejder til leder

Ledelse Overvejer du at tage skridtet fra ansat til leder? Har du en passion for at udvikle andre, tage ansvar og påvirke beslutninger på din arbejdsplads? Og vil du gerne være med til at trække din arbejdsplads i en innovativ og agil retning? Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, kan ledelsesvejen være noget for dig.

Lederens Dialoger
Guide

Overvejelserne om at tage skridtet fra ansat til leder kræver en grundig afdækning af din motivation og en strategisk tilgang til din karriere. Herunder finder du nogle vigtige overvejelser.

Hvorfor vil du være leder?

Det er vigtigt at afdække din motivation for at blive leder. Selvom lederstillinger ofte tilbyder bedre løn og arbejdsvilkår, er de også forbundet med længere arbejdstider, større ansvar og til tider stressende opgaver. Overvej, om du virkelig ønsker at gå ledervejen, og om du er klar til de udfordringer, der følger med. Ledervejen kan også være en fantastisk mulighed for personlig udvikling og åbne døre til nye karrieremuligheder.

Starten på ledelsesrejsen: Hvor skal du begynde?

Når du har afklaret din motivation, kan det være en god strategi at overveje, om du eventuelt skal starte i »bunden« af lederhierarkiet med en stilling som teamleder eller mellemleder for at »mærke efter«, om ledelse er det rette for dig. Der kan selvfølgelig være mange mellemlederstillinger, som har mere eller mindre grader af personaleansvar og -ledelse i stillingen, og derfor kan denne strategi være noget usikker, men det kan være en god vej at starte.

Derudover kan det være nyttigt at sparre med gode venner og bekendte i dit netværk, der allerede er ledere, og høre om deres oplevelse af at være leder og om, hvad deres motivation var for at blive ledere. Endelig kan det være interessant for dig at høre, om lederrollen lever op til deres forventninger.

Der er også altid mulighed for at kontakte ADO og få rådgivning om, hvilke fordele og ulemper man kan møde som (ny) leder, og hvilke ansættelsesretlige aspekter man som leder skal have med i sine overvejelser.

Opbakning fra din egen leder

Nogle gange er det let og uproblematisk at fortælle sin egen leder, at man har lyst til selv at blive leder. Andre gange er det mere kompliceret. Din leders indstilling kan nemlig være afgørende for, om du får chancen for at blive leder i din egen organisation. Hvis du fx. fornemmer, at din egen leder ikke ser en fremtidig leder i dig, må du overveje, om du skal skifte job internt i organisationen – eller søge et helt andet sted hen. Det er under alle omstændigheder værd at overveje fordele og ulemper ved at starte lederkarrieren blandt tidligere kolleger.

Loyalitetsforpligtelsen

Når du bliver leder, ændrer din loyalitetsforpligtelse sig fra kollegaerne til ledelsen. Det kan være svært at »skifte identitet«, hvis du får en ledelsesstilling på din nuværende arbejdsplads. Dine tidligere kollegaer har indtil dit skifte fra ansat medarbejder til leder set dig som en betroet kollega, men nu skal du agere som ledelsens repræsentant og udvise loyalitet overfor virksomheden og ikke længere overfor kollegaerne på samme måde. Selvom du stadig skal værne om dine medarbejdere, beskytte dem og motivere dem fagligt, er det ledelsen, du nu repræsenterer. Derfor kan det være en svær balancegang at opretholde tilliden og kollegaskabet på samme måde som tidligere.

Det er vigtigt, at du ikke mister troen på dig selv og blander kollegaskab og arbejde sammen. Det kan være nyttigt at distancere sig en smule fra fællesskabet og skabe en naturlig og afslappet afstand fra personlige samtaler og venskaber med tidligere kollegaer, uden at det bliver akavet eller giver indtryk af arrogance. Der er intet galt i at deltage i fx fredagsbar eller morgenbrød og have nogle uformelle, hyggelige samtaler med dine medarbejdere – det kan skabe god tillid og gode relationer mellem jer. Men hold en professionel distance.

Tal med dine medarbejdere og optræd ligeværdigt, så ingen føler, at de bliver overset eller talt ned til. Tal ikke med dine tidligere kollegaer om fortrolige sager. Brug i stedet virksomhedens HR-afdeling, en lederpartner eller din egen chef. Hvis du fornemmer, at det er en svær udfordring, eller frygter at dine kollegaer vil være uforstående overfor dit valg eller din væremåde, er en mulighed at søge en lederstilling på en anden arbejdsplads eller i en anden afdeling i virksomheden.