Dyrlæge med speciale i foder til kæledyr

Karriere Som den eneste dyrlæge i United Petfood Denmark spiller Sofie Barsøe en central rolle i udviklingen af nye produkter og formuleringen af foderopskrifter, der både lever op til kundernes forventninger og overholder FEDIAFs ernæringsguidelines.

IMG 0597 (1) © Privat
Interview

Dyr, kontrol, forskning eller noget helt andet? Dyrlægens arbejdsområder favner bredt – her kan du få et indblik i de mange forskellige jobmuligheder, dyrlægetitlen fører med sig.

Sofie Barsøe dimitterede som cand.med.vet. fra Københavns Universitet i 2014 og har sidenhen opnået en ph.d. i vaccinologi fra DTU. Hun arbejder nu – siden december 2022 - som »Head of R&D/QEHS« hos United Petfood Denmark i Ølgod. Forkortelserne R&D/QEHS står for Research and Development samt Quality, Environment, Health and Safety.

Dengang hed virksomheden »Nordic Pet Care Group« og bestod af to produktionsenheder (én med petfood og én med vildt-fugle foder og fuglebolde) og en »branded«-forretning med salg og markedsføring af blandt andet foder, godbidder, legetøj og udstyr til hund og kat (fx mærkerne »Best Friend« og »Hurtta«).

I april måned i år blev petfood-produktionen opkøbt af United Petfood, der er en af Europas største private label producenter af foder og godbidder til hund og kat. Virksomheden hedder derfor nu »United Petfood Denmark« og er den første nordiske produktionsenhed i United Petfood, som ellers ejer 25 enheder i Europa og netop har opkøbt én i USA også.

Hvad består dit arbejde i?

Mit arbejde er meget alsidigt – jeg er både specialist og generalist. Som den eneste dyrlæge eller naturvidenskabelige akademiker i virksomheden ender mange forskellige opgaver på mit bord.

Overordnet er det mit ansvar at udvikle nye produkter og formulere foderopskrifter i overensstemmelse med vores kunders ønsker, dyrenes sundhed og FEDIAFs ernæringsguidelines*. Jeg definerer kvaliteten af de råvarer, vi indkøber, samt hvilke råvarer vi skal tilbyde i vores opskrifter. Lige nu er der fx stor fokus på alternative proteinkilder, både af bæredygtighedshensyn, men især også fordi mange ejere søger alternativer til traditionelle fodervarianter med kylling, okse eller mixed animalsk protein, da de opfatter det som mere skånsomt for hunden.

Jeg har også det overordnede regulatoriske ansvar og rådgiver vores kunder om lovgivning vedrørende mærkning og markedsføring af foder samt vores produktion i forhold til produktion af foder. For nylig har jeg også fået ansvar for kvalitetsafdelingen i produktionen, hvor jeg håndterer HACCP-vurderinger, afvigelser, reklamationer, vedligeholdelse af kvalitetssystemet og opretholdelse af vores eksterne certificering, vedligeholdelse af udstyr og laboratorie, rekvirering af analyser mv.

Jeg repræsenterer også vores virksomhed i Nordic Petfood Association, hvor jeg sidder i bestyrelsen (NPFA, en underafdeling af FEDIAF). Jeg forsøger at deltage i så mange faglige møder som muligt for at få faglig sparring og orientere mig om de kommende trends indenfor petfood.

Hvordan er du havnet i lige netop dette job?

Jeg blev rekrutteret af et rekrutteringsfirma, der kontaktede mig via LinkedIn, fordi de mente, at min profil passede til jobbet. På det tidspunkt arbejdede jeg i en virksomhed, der producerer og sælger fiskefoder til akvakultur.

Kan du beskrive en typisk arbejdsdag?

Mine arbejdsdage er meget varierede. Jeg er som regel enten i produktionen i Ølgod eller arbejder hjemmefra. Uanset hvor jeg er, bruger jeg den første times tid på at besvare mails og orientere mig om indkomne opgaver og spørgsmål fra kolleger eller kunder. Derefter har jeg typisk et til to møder på Teams, fx med leverandører af råvarer eller kunder. Herefter formulerer jeg nye foderopskrifter til en kundes produktserie eller opdaterer eksisterende produkter.

Hvis jeg er i Ølgod, deltager jeg fx i første produktion af et nyt produkt og godkender det producerede. Jeg taler med kolleger i produktionen om udfordringer, forslag til optimeringer og giver mine input ud fra veterinære- og kvalitetshensyn. Jeg ser på indkomne råvarer og foderprøver og er generelt til rådighed, hvis afdelingerne har brug for en veterinær vurdering.

Hvad er det mest spændende ved dit job?

Jeg nyder at have det veterinærfaglige ansvar i virksomheden og finde løsninger på de mange forskellige udfordringer jeg møder, i kraft af dette ansvar.

Jeg nyder at have det veterinærfaglige ansvar i virksomheden og finde løsninger på de mange forskellige udfordringer.

Hvordan gør du en forskel med dit arbejde?

I min tid i akvakultur så jeg tydeligt i fodrings-feltforsøg, hvordan fiskenes trivsel afhang af kvaliteten og sammensætningen af foderet, hvilket var en øjenåbner for mig. Det var noget, jeg ikke havde været så opmærksom på under dyrlægestudiet og i de første år af min karriere. Jeg ser det derfor som et stort og spændende fagligt ansvar at sikre, at det foder, vi producerer, er et solidt fundament for vores kæledyrs sundhed. Derudover håber jeg, at vi gennem produktionsoptimeringer og valg af mere bæredygtige råvarer kan være med til at sænke klimabelastningen fra petfood.

Hvad ser du som den største faglige udfordring på dit område?

En af de største faglige udfordringer er manglen på forskning i nye og/eller alternative råvarers effekt på hunde og katte. Dette kan både være ernæringsmæssigt, effekten af funktionelle ingredienser (fx sundhedsfremmende ingredienser) eller skadelige stoffer (fx mykotoksiner). I produktionsdyr, fx akvakultur, var det relativt nemt at afprøve opskrifter eller specifikke råvarer i fodringsforsøg og evaluere dem efter slagtning. Dette kan vi naturligvis ikke på samme måde med hunde og katte. Derudover er der ofte større incitament fra råvareproducenternes side til at evaluere deres råvarer i produktionsdyr, fordi markedet her er større. I petfood må vi derfor vente med at tage råvarerne i brug, eller forsøge at oversætte forskningen fra produktionsdyrene og udlede konklusioner og antagelser om fx effekten af mykotoksiner på hunde og katte.

*FEDIAF er den Europæiske brancheforening for petfood-producenter. De udstikker retningslinjer og minimumskrav for næringsindhold i foder (Nutritional Guidelines | FEDIAF (europeanpetfood.org)).

Denne artikel er del af

DVT årgang 2024 nr. 6