Udover at være nyuddannet er Cathrine Silja Mousten nytilflytter i Røgen – en lille flække øst for Silkeborg, hvor hun sammen med sin kæreste og lille datter på et år er rykket ind på svigerforældrenes gård, som er overtaget i et generationsskifte.
Selvom grisenes grynt i stalden er velkendte, er det alligevel lidt af et skift for Cathrine at bo på landet, da hun næsten altid har boet i byen. Faktisk har hun i en stor del af sit liv boet langt væk på den anden side af de danske grænser. Først i Luxembourg, siden i Sverige med et smut til Færøerne, indtil hun kom til Danmark i 2014 for at begynde på Vejlby Landbrugsskole. Og det var helt bevidst. Cathrine havde nemlig et brændende ønske om at komme ind på veterinærmedicin, hvilket hun erfarede, var lidt lettere med en landbrugsuddannelse i ryggen.
- Jeg havde et par gange søgt ind på veterinærmedicin via kvote to, inden jeg kom gennem nåleøjet i 2016, og det er ret vildt nu at være i mål. Da jeg startede, var der lang vej med 5,5 år foran mig, men lige pludselig gik tiden virkelig stærkt. Den dag, jeg fik min autorisation med posten, var meget specielt. Det er en god følelse at komme i mål med det, man har sat sig for, fortæller Cathrine, der også glæder sig over, at det undervejs i studiet flaskede sig med en 10 måneder lang barselsorlov, inden dyrlægetitlen kom i oktober.
Jobsøgningen
I november blev flyttekasserne så slæbt ind på gården i Røgen, og Cathrine var klar til at tage hul på næste kapitel med jobsøgning, hvilket hun gjorde i en vished om at lade alle døre stå åbne.
- Det ville være spændende at komme ud og arbejde i griseproduktionen. Nummer et er klinisk praksis. Sundhedskontrol er bestemt også noget, jeg godt kunne tænke mig, men jeg er slet ikke bange for at prøve noget andet. Jeg vil gerne bruge det, jeg har lært, og få noget erfaring. Al erfaring er bare guld værd i den anden ende, fortalte Cathrine i november, hvor hun gik ret uformelt til opgaven med at søge job med et opslag på LinkedIn.
Det gav pote i form af flere kaffeaftaler og jobsamtaler. I mødet med eventuelle arbejdsgivere havde Cathrine ikke gjort sig mange tanker om ønsker til den kommende arbejdsplads.
- Jeg havde egentlig ikke så mange krav. Jeg er rimeligt åben for, hvad der byder sig. Antallet af timer er heller ikke afgørende. Det er måske meget rart fra begyndelsen med lidt færre timer, og med tiden lidt flere efterhånden, som jeg har fået erfaring, siger Cathrine med en forestilling om, at der kan være emner, der skal læses op på efter arbejdstid.
Men hun føler sig ret godt rustet til at komme ud og arbejde.
- Jeg føler mig på ingen måde skræmt, selvom jeg har hørt fra andre, der har samme baggrund som jeg, at det er en helt ny situation. Man får stor magt med sit autorisationsnummer – nu er det mig, der siger, »vi gør sådan her«.
Hvordan har det været at møde kommende arbejdsgivere? Var det en god oplevelse?
- Ja, jeg var lidt nervøs til at begynde med, men når man sidder overfor hinanden, har det været en god oplevelse. Arbejdsgiverne ved jo godt, hvordan det er at være nyuddannet, og hvad vi kan. Min oplevelser er, at det meget handler om, at man mærker hinanden af og stemningen på arbejdspladsen, og ikke mindst om man kan se sig selv i jobbet. Jeg følte mig ret godt tilpas, de steder, hvor jeg var til samtale. Det har været meget roligt og behageligt, og samtalerne har givet energi til videre jobsøgning.
Nu i job
Det varede ikke længe, før Cathrine fik tilbudt et job.
- Jeg er heldig at få tilbudt en deltidsstilling hos Vangsgaard Dyreklinik her fra den 15. december. Jeg starter med 16 timer, og planen er så, at vi stille og roligt arbejder flere timer på, jo mere jeg kommer ind i tingene, fortæller Cathrine, der glæder sig til at komme i gang med at arbejde som dyrlæge.
Hun har dog ikke droppet ønsket om at komme til at arbejde med grise.
- Der er ansættelsesstop hos grisepraksisserne for tiden, så jeg skal bare huske at lade dem vide, jeg stadig er her, og så må vi se, om der kommer noget på et tidspunkt.
Og hvem ved, hvad fremtiden bringer. Al erfaring viser, at det ofte er tilfældigheder, der kommer til at forme karrieren. Tillykke til Cathrine og de mange andre nyuddannede dyrlæger, der snart skal finde vej ud på arbejdsmarkedet.