Annonce Banner Banner Banner

I krig – med ny teknologi, droner, algoritmer, datasikkerhed og hackerangreb

Leder

Vi græmmes og væmmes af de forfærdelige billeder fra Ukraine, hvor mennesker kæmper og mennesker flygter, hvor dyr efterlades alene eller transporteres sammen med børn og kufferter over grænserne fra det krigsplagede land.

Vi hører om overflyvninger med droner, affyring af missiler og bomber – og i læ bag skærmen på mobilen, computeren eller tv’et er vi vidner til, at invasionen fører til et uoverskueligt tab af mennesker og dyr, infrastruktur og bygninger.

Krigen i Ukraine er også en cyberkrig med angreb på kryds og tværs af Rusland og Ukraine. Danske virksomheder opruster deres it-sikkerhed, og frygten for alvorlige hackerangreb spreder sig blandt  faglige eksperter, mens mange af os andre gennemspiller science-fiction-scenarier, hvor Putin trykker på den røde knap.

Frygten for de næste skridt er kollektiv. Mange slags sandheder og fake news cirkulerer på sociale medier. Mange russere aner tilsyneladende knap, hvad der foregår i Ukraine.

Dyrene er også ofre for krigen

I Danmark ønsker mange at bidrage til at gøre en forskel for de ukrainske borgere og ukrainske dyr. At gøre situationen lidt lettere for de landflygtige og bidrage med medicin og mad til de tilbageblevne.

Foreningen Dyrlæger uden grænser indsamler penge og donerer medicin og foder til de shelters i Ukraine, som hjælper efterladte dyr. Den veterinære NGO har også indgået samarbejde med Pharmaservice og en række producenter af veterinærlægemidler om støtte og salg af 2.000 badges med teksten Hjælp dyrene i Ukraine. Midlerne sendes ubeskåret til de nødlidende dyr. 

Herhjemme er Den Danske Dyrlægeforening løbende i tæt kontakt med Fødevarestyrelsen om modtagelsen og håndteringen af de medbragte kæledyr fra Ukraine. Situationen udvikler sig hele   tiden, og DDD informerer via vores ugentlige nyhedsbrev, på ddd.dk og på de sociale medier, så alle  dyrlæger kan være godt orienteret om den aktuelle situation og myndighedernes krav om sikkerhed og reduktion af risikoen for smittespredning af eksempelvis rabies.

På utallige måder står vi med nye redskaber, som vi skal lære at håndtere og bruge med omtanke.

Den Danske Dyrlægeforening arbejder ligeledes tæt sammen med Federation of Veterinarians of Europe (FVE), som blandt andet løbende orienterer om situationen på tværs af Europa og de regler, som hvert enkelt EU-medlemsland har indført ved indrejse, om vaccination og kontrol af familiedyr.

Dette temanummer af DVT sætter fokus på en række teknologiske landvindinger, som ændrer dyrlægers arbejdsfunktion, stiller nye krav og giver nye muligheder for at løfte og forbedre sundheden for dyr og mennesker.

Både i fredstid og ved krigsførelse spiller data en vigtig rolle. På utallige måder står vi med nye redskaber, som vi skal lære at håndtere og bruge med omtanke.

Teknologiniveauet i den veterinære verden er vokset markant. Udviklingen inden for softwareprogrammer, elektronisk overvågning, diagnostisk udstyr og terapeutisk behandling vil uden tvivl føre til nye dimensioner i vores arbejde som veterinærfaglige specialister.

Forhåbentlig på en måde, som styrker samarbejde, forståelse og gensidighed på tværs af fagligheder og på tværs  af landegrænser. Det er på alle måder nødvendigt for at sikre øget sikkerhed og sundhed for både dyr og mennesker. Som faglige specialister skal vi holde os opdaterede og bidrage med viden, data og en åben indstilling.