Annonce Banner Banner Banner

Fællesskabet er vores vigtigste aktiv

Generalforsamling Sammenhold står som DDDs stærkeste kort. Det understregede forperson Hanne Knude Palshof ved årets generalforsamling, hvor hun opfordrede medlemmerne til at værne om fællesskabet i en tid præget af individualisme.

Ddd 2024 357 © Dan Gabay
Referat

Ved generalforsamlingen lagde DDDs forperson, Hanne Knude Palshof, vægt på, at DDDs fremtid afhænger af medlemmers engagement:

- Vi er i en tid, hvor meget handler om »mig«, og hvad »jeg« får ud af det, men når flere går sammen, får alle mere, end de kunne få alene. Derfor skal vi værne om fællesskabet og huske fordelene ved at være sammen – vi har brug for hinanden.

Flere end 200 medlemmer deltog i DDDs generalforsamling, hvilket vidnede om stort engagement og tydeliggjorde, at mange bekymrer sig om foreningens situation med flere års underskud. Især har det kortvarige sekretariatsfællesskab med Pharmadanmark efterladt DDD i en økonomisk svær situation.

Selvom økonomien nu går i den rigtige retning, og der er et foreløbigt overskud midtvejs i 2024, erkendte Hanne Knude Palshof, at DDD fortsat er præget af økonomiske udfordringer, hvilket har ført til flere besparelser.

- Hovedbestyrelsen har gennemgået alle vores aktiviteter og skåret, hvor vi kunne, forklarede hun.

Der er blandt andet skåret ned på internationale aktiviteter, flere møder er flyttet online, og nyuddannedes første års gratis medlemskab er reduceret til et halvt år for fortsat at kunne tilbyde dem en god start i foreningen.

Desuden står en forenkling af DDDs struktur øverst på dagsordenen for det kommende år. Denne forenkling skal både trimme organisationen og skabe en bæredygtig, tidssvarende forening. I den forbindelse forklarede Hanne Knude Palshof, at selvom enhedsforeningen kan være vanskelig at forstå for udenforstående, giver den mening internt, da den skaber synergi mellem organisationerne ADO, DA og VeL – både administrativt og politisk.

En central opgave er at lette faggruppestrukturen, som i sin nuværende form er administrativt tung og kræver mange regnskaber. Hanne Knude Palshof understregede dog, at denne reform ikke må gå ud over de faglige fællesskaber, som medlemmerne værdsætter.

- Vi skal prioritere de indsatser, der giver værdi, og turde skære det fra, der ikke gør, sagde hun.

Hanne Knude Palshof understregede, at strukturdebatten er en afgørende proces, som allerede er begyndt i hovedbestyrelsen og faggrupperne. Hun opfordrede samtidig medlemmerne til at engagere sig i debatten.

Effektivisering af sekretariatets arbejde er også en prioritet. Ved at implementere bedre IT-løsninger kan DDD frigøre ressourcer fra tunge, manuelle processer og fokusere på mere værdiskabende aktiviteter.

En vigtig del af fællesskabet

Et særligt fokus for DDD har i år været etableringen af en stærk relation til det nye veterinærstudie ANIVET på Aarhus Universitet. Hanne Knude Palshof forklarede, at det har krævet en betydelig indsats at opbygge tillid og samarbejde med ledelsen på det nye studie, da Aarhus Universitet ikke har tradition for samarbejde med brancheorganisationer som DDD. Men DDD gør alt, hvad der muligt, for at de studerende på ANIVET har kontakt til ligesindede på KU, som de kan spejle sig i.

- Det er vigtigt, at vi støtter de studerende og giver dem mulighed for at blive en del af det faglige fællesskab, vi tilbyder. Det er også vigtigt, at vi gør os klart, at de studerende på ANIVET har andre behov og ønsker til DDD end de studerende på KU, sagde DDDs forperson og roste VeterinærMedicinsk Forening (VMF) for deres engagement.

Hun tilføjede, at DDD har givet input til studieplanen, hvilket har medført ændringer.

Dyrevelfærd og fagpolitisk arbejde i fokus

I sin gennemgang af de fagpolitiske emner nævnte Hanne Knude Palshof dyrevelfærd som et område, DDD ikke kan undgå at beskæftige sig med.

- Vi skal fokusere på dyrevelfærd dér, hvor det giver mening og værdi for vores medlemmer, bemærkede hun og sagde, at DDD har givet input til regeringens dyrevelfærdsudspil, Sammen om dyrene.

- Det vigtigste bidrag var nok omkring Sund Avl – især med fokus på familiedyr, da dette område tidligere ikke har haft politisk bevågenhed. Men vi gav også input om alle dyrearter, som dyrlæger arbejder med.

Hun fremhævede også DDDs nye politikpapir om dyrevelfærd, der er udviklet som et dynamisk værktøj til at skabe forbedringer, hvor dyrlæger kan gøre en forskel.

- Jeg vil også gerne ud i lokalforeningerne og diskutere dette med jer! Alle dyrlæger har en holdning til dyrevelfærd, og DDD har ikke været fremme på alle fronter. Hvor skal vi lægge vores indsatser? Læs vores politikpapir og lad os sammen forme det og arbejde for at forbedre velfærden for de dyr, vi arbejder med.

En fortælling, der afspejler nutiden

Hanne Knude Palshof ønsker, at DDDs grundfortælling løbende revideres, så den afspejler medlemmernes aktuelle ønsker og behov. Hun understregede vigtigheden af at fastholde dyrlægefagligheden i det fagpolitiske arbejde, så DDD kan tage del i komplekse dyrevelfærds- og trivselsspørgsmål, der påvirker medlemmerne. Det handler om at anerkende den brede viden, som foreningen rummer, og hvordan de forskellige fagligheder beriger hinanden.

DDDs forperson afsluttede sin beretning med endnu en opfordring til medlemmerne om at værne om deres forening og sammenholdet i en tid præget af individualisme.

- Vi skal huske, hvorfra vi er kommet, og hvordan vi kan udvikle os med den viden, vi har. Vi kan noget, der er helt unikt, men vi har stadig brug for hinandens fagligheder.

Flere af deltagerne havde spørgsmål til DDDs økonomi.

Fire forslag

Under dagsordenens punkt 3 blev der stillet fire forslag af hovedbestyrelsen, som alle vedrørte vedtægtsændringer for henholdsvis DDD og faggrupperne.

Det første forslag omhandlede udpegning af en substitut fra hovedbestyrelsen i tilfælde af forpersonens fravær for at sikre kontinuitet. Forslaget blev vedtaget.

Det andet forslag, der også blev vedtaget, handlede om at ændre hovedbestyrelsens sammensætning for at reducere økonomiske udgifter. Forslaget indebærer, at næstformændene fra Faggruppe Biomedicin og Faggruppe Dyresundhed og Fødevaresikkerhed ikke længere skal være medlemmer af hovedbestyrelsen. Samtidig sikres det, at begge faggrupper bevarer to stemmer, så der fortsat er en ligelig repræsentation mellem dyreartsspecifikke og ikke-dyreartsspecifikke faggrupper.

For at afspejle samfundets udvikling og sikre kønsneutralitet havde hovedbestyrelsen også stillet forslag om at ændre titlen »formand« til »forperson« i DDDs vedtægter samt i vedtægter for faggrupper, regionalforeninger og faglige selskaber. Den siddende forperson kan dog selv vælge at benytte titlerne »forperson«, »forkvinde« eller »formand«. Forslaget blev vedtaget.

Det sidste forslag fra hovedbestyrelsen omhandlede en sletning af § 10 vedrørende efteruddannelse fra DDDs vedtægter. Begrundelsen var, at hovedbestyrelsen ikke finder det nødvendigt, at DDD forpligter sig til at drive efteruddannelsesaktiviteter, da andre aktører på markedet tilbyder kvalificeret efteruddannelse. Generalforsamlingen var dog uenige, og forslaget blev ikke vedtaget.

Dirigent Lene Trier ledte generalforsamlingen og opfordrede til en konstruktiv debat i en god tone.

Regnskab og kontingent

Flere spørgsmål til DDDs økonomi blev rejst under gennemgangen af regnskabet og næste års budget. De fokuserede primært på at sikre klarhed omkring den økonomiske situation og foreningens fremtid.

DDD afsluttede 2023 med et underskud på 3,1 millioner kroner, som i høj grad skyldes efterdønningerne af samarbejdet med Pharmadanmark og de udfordringer, formanden beskrev i sin mundtlige beretning.

Generalforsamlingen besluttede at øge kontingentet med 5 procent i 2025.